Pomerančové žemličky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pomerančové žemličky
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | hrnek |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (25%) |
ID receptu: | 43440 |
Kategorie: | Sladké pečivo |
Ingredience
50 g | Cukr krupice |
4 polévková lžíce | Cukr moučkový |
40 g | Droždí |
200 g | Džem pomerančový |
80 g | Máslo čerstvé |
5 polévková lžíce | Mléko polotučné |
300 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
250 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
1 špetka | Sůl |
250 g | Tvaroh měkký - nízkotučný |
2 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 33g |
---|---|
Cholesterol | 127,1mg |
Draslík | 201,1mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 13,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Cukr moučkový, Droždí, Sůl, Tvaroh měkký - nízkotučný, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Džem pomerančový, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Pomerančové žemličky postup přípravy receptu:
1 | Do hrníčku rozdrobíme droždí, přidáme 50 g cukru, zalijeme troškou vlažného mléka a necháme vzejít kvásek. |
2 | Do mísy nasypeme mouku, uprostřed uděláme důlek a kvásek do něj nalijeme. Přidáme tvaroh, vejce, máslo a vypracujeme hladké těsto. |
3 | Mísu zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout. |
4 | Plech vyložíme pečícím papírem a troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia. |
5 | Těsto vyklopíme na pomoučněný vál, rozválíme ho a vykrajujeme z něj kolečka o průměru 10 cm. Kolečka klademe na pečící papír, potřeme je zbylým mlékem a pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut. Po upečení je necháme vychladnout. |
6 | Smetanu ušleháme s moučkovým cukrem dotuha. Upečené a vychladlé žemličky podélně rozřízneme, spodní díl namažeme pomerančovým džeme, vrstvou šlehačky a přiklopíme vrchním dílem. |