Kvasový chléb z žitné mouky připravený v domácí pekárně - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Kvasový chléb z žitné mouky připravený v domácí pekárně
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | urban.z |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (28%) |
ID receptu: | 46831 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
2,5 g | Droždí sušené |
0,5 kávová lžička | Fenykl obecný |
1 kávová lžička | Kmín drcený |
400 g | Mouka chlebová |
150 g | Mouka žitná celozrnná |
1,5 kávová lžička | Sůl |
2 polévková lžíce | Sušený žitný kvásek |
4 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 67g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 280,7mg |
Vláknina | 13g |
Vitamín A | 2,8mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,2mg |
Vitamín E | 1,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Droždí sušené, Fenykl obecný, Kmín drcený, Mouka chlebová, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka žitná celozrnná, Sušený žitný kvásek mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Kvasový chléb z žitné mouky připravený v domácí pekárně postup přípravy receptu:
1 | Pro upečení tohoto chleba musíme mít kvas, který se připravuje 12 hodin předem. V míse smícháme 150 g celozrnné žitné mouky a sušený žitný kvásek, přilijeme 2,5 dl vlažné vody a vše velmi dobře promícháme. Misku pak zabalíme do čisté utěrky, vložíme do mikroténového sáčku a kvas necháme 12 hodin zrát. |
2 | S uzrálým kváskem můžeme začít se samotnou přípravou těsta a pečením chleba. Z domácí pekárny vyjmeme pečicí formu, nasadíme míchadla, nalijeme do ní 1,5 dl vlažné vody a přidáme uzrálý kvas. Přisypeme 400 g žitné chlebové mouky s kmínem a fenyklem. Uprostřed mouky uděláme malý důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy dáme sůl. |
3 | Formu se surovinami vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro celozrnný chléb o váze 0,9 kg a středně propečenou kůrku, a pekárnu zapneme. |
4 | V průběhu cyklu hnětení - míchání zkontrolujeme těsto. Pokud je příliš husté, přilijeme vodu. |
5 | Po upečení formu v rukavicích vyndáme, chléb opatrně vyklepneme, položíme na kuchyňské síto, přikryjeme utěrkou a necháme pomalu vychladnout. Chléb krájíme až když je opravdu zcela vychladlý. |
Poznámka
Chléb z žitné mouky je vláčný a výživově velmi hodnotný. Bochník není tak vysoký, jako např. u chleba z mouky pšeničné. Doba pečení a názvy programů se můžou lišit podle typu domácí pekárny.