Jednoduchý recept

Pšeničný kvasový chléb z domácí pekárny

  • Česko
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 85 minut
Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 75 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (26%)
ID receptu: 46892

Ingredience

100 g Brambory vařené
1 kávová lžička Cukr třtinový
3 g Droždí sušené
450 g Mouka pšeničná hladká
150 g Mouka žitná celozrnná
1 polévková lžíce Sušený žitný kvásek
1 kávová lžička Sůl
1 l Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

19% Kalorie 366 kcal
Kilojoule 1 532kJ
21% Sacharidy 77 g
2% Tuky 2 g
9% Sodík 177 mg
23% Bílkoviny 13 g

Pšeničný kvasový chléb z domácí pekárny postup přípravy receptu:

1

Pro upečení tohoto chleba musíme mít kvas, který se připravuje 12 hodin předem. V míse smícháme 150 g celozrnné žitné mouky a sušený žitný kvásek, přilijeme 2,5 dl vlažné vody a vše velmi dobře promícháme. Misku pak zabalíme do čisté utěrky, vložíme do mikroténového sáčku a kvas necháme 12 hodin zrát.

2

Brambory umyjeme a uvaříme, slijeme přes síto, vychladlé olupeme a prolisujeme.

3

S uzrálým kvasem a prolisovanými uvařenými bramborami můžeme začít se samotnou přípravou těsta a pečením chleba.

4

Z domácí pekárny vyjmeme pečicí formu, nasadíme míchadla, nalijeme do ní 2 dl vody, přidáme uzrálý kvas a brambory. Přisypeme hladkou pšeničnou mouku a doprostřed uděláme malý důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy dáme sůl, do druhého rohu cukr.

5

Formu se surovinami vložíme zpět do pekárny, nastavíme základní program pro chléb o váze 0,75 kg a středně propečenou kůrku, a pekárnu zapneme.

6

Po upečení formu v rukavicích vyndáme, chléb opatrně vyklepneme, položíme na kuchyňské síto a necháme pomalu vychladnout.

Poznámka

Chléb můžeme různě ochutit přidáním koření - např. kmínu, fenyklu, anýzu, koriandru..., případně semínky slunečnice a sezamu nebo nasekanými vlašskými ořechy. Doba pečení a názvy programů se mohou lišit podle typu domácí pekárny.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept