Mandlový lúčenecký chléb ze špaldové mouky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 95 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Mandlový lúčenecký chléb ze špaldové mouky
Celkový čas: | 95 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 75 minut |
Autor: | zeleny |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (100%) |
ID receptu: | 47109 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
20 g | Droždí |
0,5 kávová lžička | Kmín drcený |
50 g | Mandle |
0,5 kávová lžička | Med včelí |
500 g | Mouka špaldová celozrnná |
2 kávová lžička | Sůl |
4,2 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 3g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 156,4mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 7,5mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,1mg |
Vitamín E | 2,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Droždí, Kmín drcený, Mandle, Med včelí, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka špaldová celozrnná mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Mandlový lúčenecký chléb ze špaldové mouky postup přípravy receptu:
1 | Pro upečení tohoto chleba nejprve musíme připravit tzv. pařené předtěsto. |
2 | Do pečicí formy z domácí pekárny s nasazenými míchadly nasypeme 200 gramů špaldové celozrnné mouky a k ní za stálého míchání vařečkou pomalu přiléváme 3 decilitry vroucí vody. Vzniklou hmotu necháme ve formě zcela vychladnout. |
3 | Prochladlé pařené předtěsto pak zalijeme 1 decilitrem studené vody, přisypeme 300 gramů špaldové celozrnné mouky a přidáme kmín. Uprostřed mouky uděláme malý důlek, do něj rozdrobíme droždí a zakápneme ho medem. Do jednoho rohu pečicí formy nasypeme sůl. |
4 | Formu se surovinami vložíme zpátky do pekárny, nastavíme program pro celozrnný chléb o hmotnosti 0,9 kilogramu a středně propečenou kůrku a pekárnu zapneme. |
5 | V průběhu cyklu hnětení – míchání zkontrolujeme hustotu těsta a v případě potřeby přilijeme vodu. |
6 | Když nás pekárna zvukovým sibnále upozorní na možnost přidání přísad, přisypeme k těstu najemno nasekané mandle. |
7 | Po ukončení programu pekárnu vypneme, v rukavicích vyjmeme formu, chléb z ní opatrně vyklepneme a necháme ho na kuchyňském sítu vychladnout. |
Poznámka
Chléb má výbornou chuť i dlouhou trvanlivost. Zabalený v čistých utěrkách vydrží v chladu bez změny chuti až 10 dní. Pokud ho zabalený do utěrky a vložený do pootevřeného mikrotenového sáčku uložíme ve spodní části chladničky, vydrží chutný a vláčný i 14 dnů. Chléb můžeme okořenit např. přidáním fenyklu, anýzu, bazalky nebo koriandru. Med můžeme v receptu nahradit polovinou lžičky cukru, mandle opraženými semínky slunečnice. Místo čerstvého droždí lze použít 3,5 gramu droždí sušeného.