Jednoduchý recept

Slovenský hovězí guláš

  • Slovensko
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 70 minut
Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 60 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (26%)
ID receptu: 47725

Ingredience

1 špetka Bobkový list
1 ks Celer bulvový
1 ks Cibule
1 kávová lžička Cukr krupice
750 g Hovězí maso přední
1,5 dl Hovězí vývar základní
1 polévková lžíce Hořčice
1 hrst Mouka pšeničná hladká
2 ks Mrkev kořen
1 špetka Nové koření celé
1 kávová lžička Ocet kvasný lihový
5 polévková lžíce Olej rostlinný
1 špetka Pepř černý mletý
2 ks Petržel kořen
1 dl Smetana 12% (konzumní)
1 špetka Sůl
1 špetka Tymián sušený

Nutriční hodnoty jedné porce

32% Kalorie 625 kcal
Kilojoule 2 613kJ
13% Sacharidy 46 g
265% Tuky 199 g
21% Sodík 429 mg
86% Bílkoviny 49 g

Slovenský hovězí guláš postup přípravy receptu:

1

Cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno. Mrkev, petržel a celer oškrábeme, omyjeme, polovinu nakrájíme na malé kousky, polovinu na nudličky. Hovězí maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky.

2

Na nudličky nakrájenou zeleninu uvaříme v solené vodě, měkkou ji přecedíme přes síto a necháme okapat.

3

Ve velké pánvi rozehřejeme polovinu oleje a osmahneme na něm nakrájenou cibuli. Pak přisypeme polovinu nakrájené zeleniny, chvíli ji smažíme a přidáme kostky masa, které za stálého míchání prudce opečeme ze všech stran. Když maso pustí šťávu, přidáme pepř, nové koření, bobkový list, tymián a sůl. Vše pokropíme trochou octa, promícháme a necháme přikryté dusit. Během dušení občas mícháme a podle potřeby přiléváme vývar.

4

Když je maso měkké, vyjmeme je z pánve, k šťávě přilijeme zbytek oleje, poprášíme moukou a zamícháme. Pak do šťávy ještě přidáme hořčici, smetanu, cukr a přilijeme další část vývaru. Dobře rozmícháme a necháme dalších 20 minut vařit. Během vaření občas zamícháme a podle potřeby přilijeme vývar.

5

Krátce před koncem vaření do omáčky přidáme uvařenou, na nudličky nakrájenou zeleninu. Omáčku dochutíme solí a octem, promícháme, vložíme zpět maso a vše necháme ještě chvíli povařit.

Poznámka

Nejvhodnější přílohou jsou houskové knedlíky nebo vařené brambory.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept