Slovenský hovězí guláš - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Slovenský hovězí guláš
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | urban.z |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (28%) |
ID receptu: | 47725 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
1 špetka | Bobkový list |
1 ks | Celer bulvový |
1 ks | Cibule |
1 kávová lžička | Cukr krupice |
1 polévková lžíce | Hořčice |
750 g | Hovězí maso přední |
1,5 dl | Hovězí vývar základní |
1 hrst | Mouka pšeničná hladká |
2 ks | Mrkev kořen |
1 špetka | Nové koření celé |
1 kávová lžička | Ocet kvasný lihový |
5 polévková lžíce | Olej rostlinný |
1 špetka | Pepř černý mletý |
2 ks | Petržel kořen |
1 dl | Smetana 12% (konzumní) |
1 špetka | Sůl |
1 špetka | Tymián sušený |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 13g |
---|---|
Cholesterol | 126,3mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 14g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 105,2mg |
Vitamín E | 2,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 35,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Celer bulvový, Cibule, Cukr krupice, Hovězí maso přední, Hovězí vývar základní, Nové koření celé, Olej rostlinný, Petržel kořen, Sůl, Tymián sušený mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hořčice, Mouka pšeničná hladká, Mrkev kořen, Ocet kvasný lihový, Pepř černý mletý, Smetana 12% (konzumní) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Slovenský hovězí guláš postup přípravy receptu:
1 | Cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno. Mrkev, petržel a celer oškrábeme, omyjeme, polovinu nakrájíme na malé kousky, polovinu na nudličky. Hovězí maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky. |
2 | Na nudličky nakrájenou zeleninu uvaříme v solené vodě, měkkou ji přecedíme přes síto a necháme okapat. |
3 | Ve velké pánvi rozehřejeme polovinu oleje a osmahneme na něm nakrájenou cibuli. Pak přisypeme polovinu nakrájené zeleniny, chvíli ji smažíme a přidáme kostky masa, které za stálého míchání prudce opečeme ze všech stran. Když maso pustí šťávu, přidáme pepř, nové koření, bobkový list, tymián a sůl. Vše pokropíme trochou octa, promícháme a necháme přikryté dusit. Během dušení občas mícháme a podle potřeby přiléváme vývar. |
4 | Když je maso měkké, vyjmeme je z pánve, k šťávě přilijeme zbytek oleje, poprášíme moukou a zamícháme. Pak do šťávy ještě přidáme hořčici, smetanu, cukr a přilijeme další část vývaru. Dobře rozmícháme a necháme dalších 20 minut vařit. Během vaření občas zamícháme a podle potřeby přilijeme vývar. |
5 | Krátce před koncem vaření do omáčky přidáme uvařenou, na nudličky nakrájenou zeleninu. Omáčku dochutíme solí a octem, promícháme, vložíme zpět maso a vše necháme ještě chvíli povařit. |
Poznámka
Nejvhodnější přílohou jsou houskové knedlíky nebo vařené brambory.