Severočeský vepřový špíz - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Severočeský vepřový špíz
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | zeleny |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (100%) |
ID receptu: | 47804 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
100 g | Anglická slanina |
3 stroužek | Česnek |
2 ks | Cibule |
250 g | Klobása Dunajská |
5 polévková lžíce | Olej olivový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 špetka | Sůl |
750 g | Vepřová kýta |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 6g |
---|---|
Cholesterol | 142,6mg |
Draslík | 769,1mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 5,8mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 4,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Anglická slanina, Česnek, Cibule, Sůl, Vepřová kýta mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Klobása Dunajská, Olej olivový, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Severočeský vepřový špíz postup přípravy receptu:
1 | Cibuli oloupeme a nakrájíme na silnější kolečka. Klobásu také rozkrájíme na kolečka a slaninu na tenké kousky. Česnek oloupeme, prolisujeme a smícháme v misce se solí. |
2 | Vepřovou kýtu nakrájíme na kousky, které opepříme, potřeme česnekem se solí a olejem, vložíme do mísy a necháme v chladu marinovat. Během marinování občas promícháme. |
3 | Marinované kousky masa napichujeme střídavě se slaninou a kolečky cibule a klobásy na grilovací jehly nebo dřevěné špejle. |
4 | Ve velké pánvi rozehřejeme olej a špízy na něm prudce osmažíme ze všech stran, pak oheň zmírníme a dopečeme je. |
Poznámka
Podáváme s chlebem nebo klasickým bramborákem.
Maso jsem nechala marinovat bez soli, tu jsem přidala těsně před přípravou. Špízy jsou dost veliké, dělala jsem jich více a jelikož nemám tak velkou pánev, tak jsem je připravovala v troubě. V receptu je uvedeno mizivé množství oleje, je ho třeba více a použila jsem řepkový. Různé špízy máme rádi, tak jsme si pochutnali. Pro vůni se může přidat i kousek obyčejné uzené slaniny. Jako přílohu jsem použila v páře vařené chalupářské brambory se slupkou a zelný salát s paprikou.