Jednoduchý recept

Orientální zavařenina meruňková s pistáciemi

  • Evropa
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 35 minut
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 15 minut
Autor:
Hodnost: Jen se vezu (52%)
ID receptu: 47848

Ingredience

1 ks Citrony
400 g Cukr krupice
1 špetka Kmín římský
600 g Meruňky
50 g Pistácie

Nutriční hodnoty jedné porce

11% Kalorie 214 kcal
Kilojoule 894kJ
14% Sacharidy 49 g
3% Tuky 3 g
0% Sodík 1 mg
4% Bílkoviny 2 g

Orientální zavařenina meruňková s pistáciemi postup přípravy receptu:

1

Omyté, rozpůlené a vypeckované meruňky smícháme s cukrem. Citron omytý horkou vodou osušíme, kůru ostrouháme a šťávu vymačkáme. Citronovou šťávu a kůru, mletý římský kmín a zelené pistácie přidáme do hrnce k nakrájeným meruňkám, zakryjeme pokličkou a nejméně 12 hodin necháme v klidu. Přivedeme k varu, přelijeme do studené mísy a dalších 12 hodin necháme v klidu.

2

Sirup po 12 hodinách přecedíme do většího hrnce a asi 10 minut vaříme na silném plameni, přibližně do 105°C. Nemáme-li zavařovací teploměr, odhadneme teplotu podle toho, že sirup už nepění, vytváří na hladině hedvábný lesk a stoupající bublinky připomínají mýdlové bublinky. Lehce zamícháme ovocné kousky se zelenými pistáciemi a 5 minut vaříme; uděláme želírovací zkoušku a je-li potřeba, necháme směs ještě povařit.

3

Hrnec stáhneme z ohně a zavařeninu plníme do horkou vodou vypláchnutých sklenic se šroubovacími uzávěry.

Poznámka

Ideální meruňka pro tento recept je hodně aromatická, vyzrálá, ale ještě dost pevná, aby se při vaření nerozpadla. Želírovací zkouška – před uplynutím doby vaření necháme horkou hmotu odkapat. Pokud je poslední kapka tuhá bude tuhá i zavařenina, jinak povaříme ještě 1-2 minuty.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept