Omáčka k jehněčímu masu podle Ramsaye - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 310 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Omáčka k jehněčímu masu podle Ramsaye
Celkový čas: | 310 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 280 minut |
Autor: | Gordon Ramsey |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (23%) |
ID receptu: | 47893 |
Kategorie: | Omáčky teplé |
Ingredience
1 ks | Bobkový list |
2 ks | Celer řapíkatý |
5 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
2 kg | Jehněčí kosti |
3 ks | Mrkev kořen |
100 ml | Olej olivový |
1 polévková lžíce | Protlak rajčatový |
10 g | Tymián čerstvý |
250 ml | Víno bílé |
4 l Kuřecí vývar hnědý podle Ramsaye | |
---|---|
2 ks | Bobkový list |
4 ks | Celer řapíkatý |
6 stroužek | Česnek |
2 ks | Cibule |
2 ks | Kuřecí skelety |
650 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 ks | Mrkev kořen |
4 polévková lžíce | Olej rostlinný |
2 ks | Pórek |
4 polévková lžíce | Protlak rajčatový |
2 ks | Tymián čerstvý |
3 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 23g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 405,2mg |
Vláknina | 25g |
Vitamín A | 767,3mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 38,2mg |
Vitamín E | 1,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 8,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Celer řapíkatý, Česnek, Cibule, Tymián čerstvý, Víno bílé, Bobkový list, Celer řapíkatý, Česnek, Cibule, Olej rostlinný, Tymián čerstvý, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mrkev kořen, Olej olivový, Protlak rajčatový, Mouka pšeničná hladká T 650, Mrkev kořen, Pórek, Protlak rajčatový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Jehněčí kosti, Kuřecí skelety nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Omáčka k jehněčímu masu podle Ramsaye postup přípravy receptu:
1 | Očistíme a nakrájíme mrkev, cibuli, česnek a 2 celerové řapíky. Na pekáči rozložíme jehněčí kosti a dáme je péci do trouby předehřáté na 200 °C. Pečeme za častého obracení asi 20 minut. Během pečení kostí zahřejeme 4 litry hnědého kuřecího vývaru téměř k bodu varu. |
2 | Ve velkém hrnci se zabroušeným dnem rozpálíme olivový olej, ve kterém za stálého míchání opečeme nakrájenou zeleninu, až začne hnědnout. Přidáme rajčatový protlak, bobkový list, snítku tymiánu a česnek, spolu zahříváme 2-3 minuty a pak zalijeme vínem. Vše vaříme 7-8 minut, až se polovina vína odpaří. Přidáme pečené jehněčí kosti a vývar, uvedeme do varu a vaříme zvolna 4 hodiny. Omáčku odstavíme, přecedíme, dáme znovu vařit a vaříme, až je hustá tak, že ulpívá na zadní straně vařečky. |
3 | Tato omáčka je vhodná zvláště na jehněčí pečeni, v chladničce vydrží 3 dny. |
4 | Kuřecí vývar hnědý podle Ramsaye 1l [47728]: |
5 | Kuřecí skelet rozdělený na menší kusy vložíme na pekáči do trouby, předehřáté na 200 °C a pečeme 15-20 minut. Asi 5 minut před koncem pečení posypeme skelet hladkou moukou, která přismahne, přitom do sebe vsaje přebytečný tuk a posléze zahustí vývar. |
6 | Mezitím nahrubo pokrájíme cibuli, pórek, mrkev a 2 řapíky celeru. Na půlky překrojíme 3 neoloupané stroužky česneku. |
7 | Do hrnce na rozehřátý olej vložíme pokrájenou zeleninu, snítku tymiánu a bobkový list, vše spolu za častého míchání opékáme dozlatova. Přidáme rajčatový protlak a ještě 4-5 minut opékáme, až směs dostane sytou hnědou barvu. Ke směsi v hrnci přidáme upečený skelet, studenou vodou vše zalijeme tak, aby kosti byly zakryté a s povrchu sebereme ztuhlý tuk. Uvedeme do varu, snížíme příkon tepla a vývar vaříme asi hodinu. Pěnu vzniklou při vaření pečlivě sbíráme, hotový vývar přecedíme. |
8 | Je vhodný jako základ omáček, polévek a dušených pokrmů. Uložený v chladničce ho můžeme dobře uzavřený uchovávat 1 týden, v mrazničce až 1 měsíc. |