Vepřová ouška s bešamelem a bramborami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vepřová ouška s bešamelem a bramborami
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | Jaroslav Sapík |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (12%) |
ID receptu: | 48183 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
8 ks | Brambory |
1 ks | Celer bulvový |
4 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
0,5 ks | Citrony |
50 g | Gouda |
20 g | Majoránka |
50 g | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 ks | Mrkev kořen |
1 špetka | Muškátový oříšek |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 ks | Petržel kořen |
2 polévková lžíce | Sádlo škvařené |
100 ml | Smetana 16% (pochoutková) |
1 špetka | Sůl |
200 g | Šunka od kosti |
600 g | Vepřová ouška |
200 ml | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 38g |
---|---|
Cholesterol | 61,2mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 23g |
Vitamín A | 4g |
Vitamín B6 | 0,8mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 89,8mg |
Vitamín E | 1,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 27,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Celer bulvový, Česnek, Cibule, Citrony, Majoránka, Muškátový oříšek, Petržel kořen, Sádlo škvařené, Sůl, Šunka od kosti mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Gouda, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Smetana 16% (pochoutková), Vepřová ouška, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Vepřová ouška s bešamelem a bramborami postup přípravy receptu:
1 | Ve středním hrnci s vodou uvaříme vepřová ouška. Necháme je provářet asi půl hodiny, potom je hotová vyndáme. Do vývaru přidáme kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer). Vývar pak použijeme pro výrobu bešamelové omáčky. |
2 | Do kastrolu vložíme máslo a nadrobno nasekanou cibuli. Na másle ji necháme zesklovatět. Pak zaprášíme hladkou moukou a restujeme, aby vznikla světlá jíška. Oloupeme česnek a nakrájíme na tenké plátky, které přidáme k vytvořené jíšce. Nastrouháme jeden muškátový oříšek a přidáme k cibuli a česneku, vše zalijeme vývarem z oušek, zasypeme majoránkou, vlijeme smetanu a vaříme za stálého míchání 20 minut, než vznikne hladká omáčka. |
3 | Nakrájíme šunku na kostky a orestujeme, potom ji nasypeme do bešamelu. Uvařená ouška i s chrupavkami pokrájíme na nudličky a také vložíme do bešamelu. Okořeníme a dochutíme citronovou šťávou. |
4 | Ve slupce asi 10 minut vaříme brambory. Pak z nich slijeme vodu, osolíme a vložíme do pekáčku, který jsme předtím vymazali sádlem. Na konci posypeme nastrouhaným sýrem, který necháme roztavit. Lehce osolíme zakysanou smetanu a poklademe na pečené brambory, které servírujeme jako přílohu k ouškům. |
Poznámka
Ouška můžeme servírovat i jako předkrm. Na talíř jich dáme třetinu a přikusujeme pečivo.