Vepřová panenka obalená v slanině - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vepřová panenka obalená v slanině
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 48665 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
200 g | Anglická slanina |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 kávová lžička | Sůl |
500 g | Vepřová panenka |
Houbové ragú | |
---|---|
1 stroužek | Česnek |
20 g | Cibulka jarní |
400 g | Houby čerstvé |
100 g | Máslo čerstvé |
50 ml | Olej olivový extra panenský |
2 špetka | Pepř černý mletý |
20 g | Petržel - nať |
1 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
0,5 kávová lžička | Sůl |
10 g | Tymián čerstvý |
50 ml | Víno bílé |
Brambory | |
30 g | Anglická slanina |
400 g | Brambory |
1 špetka | Pepř černý mletý |
20 g | Rozmarýn čerstvý |
0,5 kávová lžička | Sůl |
3 dl | Vývar z hovězích kostí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 18g |
---|---|
Cholesterol | 129,3mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 21,7mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 30,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Anglická slanina, Sůl, Vepřová panenka, Česnek, Cibulka jarní, Sůl, Tymián čerstvý, Víno bílé, Anglická slanina, Brambory, Rozmarýn čerstvý, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Pepř černý mletý, Houby čerstvé, Máslo čerstvé, Olej olivový extra panenský, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Smetana 33% (šlehačka), Pepř černý mletý, Vývar z hovězích kostí mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Vepřová panenka obalená v slanině postup přípravy receptu:
1 | Vepřovou panenku očistíme, omyjeme, posypeme solí, pepřem. Na pracovní plochu rozložíme plátky anglické slaniny, na ně položíme připravenou panenku, několik lístků tymiánu a zabalíme do plátku anglické slaniny. Obalenou panenku opečeme na rozpálené pánvi ze všech stran. Opečenou přeložíme na malý pekáč a maso dopečeme v troubě při 150 stupňové teplotě, přibližně 30 minut. Hotové maso vytáhneme z trouby, necháme ho 3 - 4 minuty odpočinout, potom nakrájíme na plátky podle porcí. |
2 | Houbové ragú: Čerstvé houby očistíme, nakrájíme a zprudka opečeme v pánvi na rozpáleném oleji. Vložíme lístky tymiánu, osolíme, opepříme. Do měkkých hub přidáme máslo, jemně nakrájenou jarní cibulku, pokrájený česnek. Do surovin přilijeme víno, které necháme vyvařit. Vlijeme smetanu, necháme půlku svařit, nakonec přidáme nasekanou petrželovou nať. Ještě jednou vše dochutíme podle vlastní chutě solí, pepřem, promícháme a směs stáhneme z ohně. |
3 | Příprava brambor: Z brambor odstraníme slupku, nakrájíme na větší kousky, omyjeme. Větší teflonovou pánev vyložíme plátky anglické slaniny, potom naskládáme připravené brambory, které osolíme, opepříme, přidáme rozmarýn, vše zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Snížíme plamínek a na mírném ohni pokračujeme ve vaření přibližně 20 minut. Podle potřeby přilijeme vývar, vaříme dále až do změknutí brambor. Když je vývar téměř vyvařený a v pánvi zůstane jen tuk, brambory ještě opečeme do zlatova. |
4 | Připravíme si čtyři mělké talíře, na každý dáme plátky panenky, rozdělíme brambory, přidáme houbové ragú a jídlo servírujeme. |
Poznámka
Jídlo podáváme teplé. Každou porci můžeme ozdobit lístky petrželky.