Dušené jehněčí koleno s pyré z pastináku - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 245 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dušené jehněčí koleno s pyré z pastináku
Celkový čas: | 245 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 210 minut |
Autor: | Gordon Ramsey |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (23%) |
ID receptu: | 49657 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
2 ks | Badyán |
1 ks | Bobkový list |
1 ks | Celer řapíkatý |
5 stroužek | Česnek |
2 ks | Cibule |
4 ks | Jehněčí koleno |
100 g | Máslo čerstvé |
1 ks | Mrkev kořen |
6 polévková lžíce | Olej olivový |
4 ks | Pastinák |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 ks | Pórek |
2 kávová lžička | Rozmarýn čerstvý |
100 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
2 kávová lžička | Sůl |
2 kávová lžička | Tymián čerstvý |
300 ml | Víno bílé |
Kuřecí vývar hnědý podle Ramsaye [47728] | |
---|---|
1 ks | Bobkový list |
2 ks | Celer řapíkatý |
3 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
1 ks | Kuřecí skelety |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká |
1 ks | Mrkev kořen |
2 polévková lžíce | Olej rostlinný |
1 ks | Pórek |
2 polévková lžíce | Protlak rajčatový |
1 ks | Tymián čerstvý |
1,5 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 43g |
---|---|
Cholesterol | 58,2mg |
Draslík | 671,9mg |
Vláknina | 38g |
Vitamín A | 2,4mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 52,3mg |
Vitamín E | 2,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 36,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Celer řapíkatý, Česnek, Cibule, Jehněčí koleno, Rozmarýn čerstvý, Sůl, Tymián čerstvý, Víno bílé, Bobkový list, Celer řapíkatý, Česnek, Cibule, Olej rostlinný, Tymián čerstvý, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Badyán, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Olej olivový, Pastinák, Pepř černý mletý, Pórek, Smetana 33% (šlehačka), Mouka pšeničná hladká, Mrkev kořen, Pórek, Protlak rajčatový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Kuřecí skelety nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Dušené jehněčí koleno s pyré z pastináku postup přípravy receptu:
1 | Očistíme, oloupeme a nakrájíme cibuli, mrkev, pórek, česnek a řapíkatý celer, nasekáme snítku rozmarýny a snítku tymiánu a nameleme pepř. |
2 | Ve velkém hrnci rozpálíme 4 lžíce olivového oleje a na něm dohněda opečeme 4 osolená a opepřená jehněčí kolena. Opečené maso odložíme, do hrnce přidáme 2 lžíce olivového oleje, nakrájenou zeleninu, česnek s bylinkami, bobkový list s badyánem a vše dozlatova opečme. Opečenou směs zalijeme suchým bílým vínem a vaříme, až se tekutina svaří na sirup. |
3 | Do hrnce pak vrátíme opečené maso, zalijeme polovinou hnědého kuřecího vývaru podle Ramsaye a podle chuti osolíme a opepříme. Hrnec zakryjeme poklicí a maso za občasného podlévání vývarem pomalu dusíme 2,5-3 hodiny, až je měkké a začne se oddělovat od kostí. |
4 | Zhruba 30 minut před koncem dušení připravíme pastinákové pyré. Oloupané a na drobné kousky nakrájené velké pastináky pečeme asi 25 minut na pánvi s rozehřátým máslem, dokud nezměknou a nezačnou se rozpadat. Potom přilijeme šlehačku, uvedeme do varu, osolíme, okořeníme pepřem a dohladka rozmixujeme na pyré, které udržujeme v teple. |
5 | Hotové maso vyjmeme z hrnce a odložíme do tepla, šťávu přecedíme, vrátíme do hrnce a svaříme na hustotu omáčky. Maso pak rozdělíme na talíře a doplníme naběračkou pastinákového pyré. |
6 | Dušená kolena a s pastinákovým pyré servírujeme přelitá omáčkou, další vhodnou přílohou může být v páře vařená brokolice, nebo fazolové lusky na másle. |
7 |
|
8 | Kuřecí vývar hnědý podle Ramsaye [47728]: |
9 | Kuřecí skelet rozdělený na menší kusy vložíme na pekáči do trouby, předehřáté na 200 °C a pečeme 15-20 minut. Asi 5 minut před koncem pečení posypeme skelet hladkou moukou, která přismahne, přitom do sebe vsaje přebytečný tuk a posléze zahustí vývar. |
10 | Mezitím nahrubo pokrájíme cibuli, pórek, mrkev a 2 řapíky celeru. Na půlky překrojíme 3 neoloupané stroužky česneku. |
11 | Do hrnce na rozehřátý olej vložíme pokrájenou zeleninu, snítku tymiánu a bobkový list, vše spolu za častého míchání opékáme dozlatova. Přidáme rajčatový protlak a ještě 4-5 minut opékáme, až směs dostane sytou hnědou barvu. Ke směsi v hrnci přidáme upečený skelet, studenou vodou vše zalijeme tak, aby kosti byly zakryté a s povrchu sebereme ztuhlý tuk. Uvedeme do varu, snížíme příkon tepla a vývar vaříme asi hodinu. Pěnu vzniklou při vaření pečlivě sbíráme, hotový vývar přecedíme. |
12 | Je vhodný jako základ omáček, polévek a dušených pokrmů. Uložený v chladničce ho můžeme dobře uzavřený uchovávat 1 týden, v mrazničce až 1 měsíc. |