Tuňák na grilu s bazalkovým pestem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 30 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Tuňák na grilu s bazalkovým pestem
Celkový čas: | 30 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 10 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 50003 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
Zelenina | |
---|---|
1 ks | Cuketa |
1 ks | Paprika zelená |
1 ks | Paprika žlutá |
2 špetka | Pepř černý mletý |
1 ks | Šalotka |
0,5 kávová lžička | Sůl |
Grilovaná rajčata | |
1 špetka | Pepř černý mletý |
2 ks | Rajčata |
0,5 kávová lžička | Sůl |
100 g | Sýr Parmezán |
Pesto | |
100 g | Bazalka |
170 g | Olej olivový extra panenský |
1 dl | Olej slunečnicový |
60 g | Oříšky piniové |
1 špetka | Pepř bílý |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
0,5 kávová lžička | Sůl |
1 kávová lžička | Sůl mořská |
100 g | Sýr Parmezán |
800 g | Tuňák obecný |
800 g | Tymián čerstvý |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 64g |
---|---|
Cholesterol | 110,0mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 60g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 2,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 380,5mg |
Vitamín E | 14,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 39,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cuketa, Paprika zelená, Paprika žlutá, Šalotka, Sůl, Rajčata, Sůl, Sýr Parmezán, Bazalka, Olej slunečnicový, Oříšky piniové, Pepř bílý, Sůl, Sýr Parmezán, Tuňák obecný, Tymián čerstvý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Pepř černý mletý, Pepř černý mletý, Olej olivový extra panenský, Pepř černý mletý, Sůl mořská mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Tuňák na grilu s bazalkovým pestem postup přípravy receptu:
1 | Příprava pesta: Do misky dáme jemně nastrouhaný sýr, přidáme bazalku, přisypeme piniové oříšky, přilijeme olej, podle chuti sůl, pepř a mixérem rychle vyšleháme. Při připravě pesta je důležité dobře vychladit zeleninu a také rychle mixovat, aby se pesto nesrazilo. Když se tak stane, pesto dáme dobře vychladit a metličkou ještě jednou rozšleháme. |
2 | Příprava zeleniny: Žlutou a zelenou papriku spolu s cuketou nakrájíme na větší kousky, které dáme do misky. Dochutíme solí, pepřem. Přidáme nasekanou šalotku banánovou. |
3 | Grilovaná rajčata: Velká rajčata rozřízneme na půl. Dochutíme solí, pepřem. Naskládáme je na gril a opékáme nejdříve řeznou plochu, potom je otočíme, opečenou stranu posypeme jemně nastrouhaným parmazánem a pečeme do rozpuštění sýru. |
4 | Gril potřeme olejem a rozpálíme na středně vysokou teplotu. |
5 | Z filetu tuňáka připravíme čtyři stejné porce, které posypeme solí a pepřem. Naskládáme je na gril spolu s připravenými paprikami a cuketou. Vše pokapeme olejem. Filety tuňáka i zeleninu opékáme po obou stranách přibližně 2-4 minuty. |
6 | Opečené porce tuňáka rozdělíme na jednotlivé talíře, naaranžujeme grilovanou zeleninu a rajčata. Ještě každou porci ozdobíme dobře chlazeným pestem a podáváme. |
Poznámka
Takto připraveného tuňáka servírujeme jako hlavní teplé jídlo. Správně opečený tuňák má mít 45 stupňovou teplotu.