Řecký ořechový koláč - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Řecký ořechový koláč
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | ruda |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (15%) |
ID receptu: | 50105 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
1 ks | Citrony |
250 g | Cukr krupice |
20 g | Cukr vanilka |
20 g | Kypřicí prášek do pečiva |
50 g | Mandle |
140 g | Máslo čerstvé |
50 g | Máslo nízkokalorické |
50 g | Mouka pšeničná hrubá |
0,5 kávová lžička | Ocet vinný |
150 g | Ořechy lískové |
500 g | Ořechy vlašské |
100 g | Sušenky BeBe světlé jemné |
8 ks | Vejce slepičí |
Poleva | |
---|---|
300 g | Cukr krupice |
1 dl | Rum |
1,5 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 77g |
---|---|
Cholesterol | 213,1mg |
Draslík | 637,7mg |
Vláknina | 13g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 9,3mg |
Vitamín E | 4,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 18,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citrony, Cukr krupice, Kypřicí prášek do pečiva, Mandle, Ocet vinný, Ořechy lískové, Ořechy vlašské, Vejce slepičí, Cukr krupice, Rum, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Máslo čerstvé, Máslo nízkokalorické, Mouka pšeničná hrubá, Sušenky BeBe světlé jemné mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Řecký ořechový koláč postup přípravy receptu:
1 | Ořechy a sušenky rozemeleme v kuchyňském robotu. Přisypeme kypřící prášek, vanilkový cukr, jemně nastrouhanou citrónovou kůru a zlehka, ale důkladně, promícháme. |
2 | Z bílku a vinného octa vyšleháme tuhý sníh, pomalu za stálého míchání přimícháme 80 g cukru. Sníh vyšleháme na hladkou bílou hmotu. Žloutky se zbylým cukrem vyšleháme v jiné misce na hustou hladkou hmotu. Do žloutku přimícháme ořechovou směs, rozpuštěné čerstvé máslo a nakonec opatrně a zlehka vmícháme připravený sníh. |
3 | Připravené těsto přelijeme na máslem vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech. Povrch těsta posypeme drobně nasekanými mandlemi. Vložíme plech do nahřáté trouby a při 180 °C pečeme okolo 40 minut. |
4 | Příprava polevy: do kastrůlku vsypeme cukr, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Potom přilijeme rum a povaříme ještě 3 minuty. Hotovou polevu stáhneme ze sporáku a necháme vychladnout. Během chlazení párkrát zamícháme. |
5 | Upečený koláč vytáhneme z trouby. Ještě horký koláč celý přelijeme rumovou polevou. Koláč necháme vychladnout a nakrájíme na úhledné čtverce. |
Poznámka
Servírujeme jako studený, sladký dezert.