Polévka zeleninová s noky ze strouhaného sýra - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Polévka zeleninová s noky ze strouhaného sýra
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | stejskalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (90%) |
ID receptu: | 50747 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
Na polévku | |
---|---|
50 g | Anglická slanina |
1 ks | Brambory |
0,5 ks | Celer bulvový |
1 l | Hovězí vývar základní |
1 ks | Kedlubna |
250 g | Mrkev kořen |
1 ks | Petržel kořen |
1 špetka | Sůl |
Na sýrové noky | |
30 g | Máslo čerstvé |
1 kávová lžička | Mouka polohrubá |
1 špetka | Muškátový oříšek |
1 špetka | Pepř černý mletý |
50 g | Petržel - nať |
2 polévková lžíce | Strouhanka |
1 špetka | Sůl |
2 polévková lžíce | Sýr Ementál (Primátor) |
1 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 15g |
---|---|
Cholesterol | 84,2mg |
Draslík | 805,4mg |
Vláknina | 12g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 85,8mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 14,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Anglická slanina, Brambory, Celer bulvový, Hovězí vývar základní, Kedlubna, Petržel kořen, Sůl, Muškátový oříšek, Strouhanka, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mrkev kořen, Máslo čerstvé, Mouka polohrubá, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Sýr Ementál (Primátor) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Polévka zeleninová s noky ze strouhaného sýra postup přípravy receptu:
1 | Mrkev, celer, petržel a bramboru omyjeme a oškrábeme. Kedlubnu oloupeme. Všechnu zeleninu potom nastrouháme na hrubém struhadle. |
2 | Slaninu si pokrájíme na kostičky, které vsypeme do hrnce a počkáme, dokud na mírném ohni nezesklovatí. Pak ke slaninovým kostičkám postupně přidáváme nastrouhanou zeleninu. Všechno 10 minut dusíme. Zalijeme zeleninu vývarem a ponecháme 20 minut vařit. |
3 | Zatím si připravíme sýrové noky. Do misky vložíme změklé máslo, ke kterému rozklepneme vejce, přidáme polohrubou mouku, strouhanku a nastrouhaný ementál. Směs promícháme, opepříme, osolíme a přidáme špetku muškátového oříšku. Hmotu dobře promísíme a necháme 10 minut odležet. Pomocí dvou kávových lžiček tvoříme z hmoty noky a vhazujeme je do polévky. Ztlumíme oheň, aby polévka nevřela, a noky vaříme na mírném plameni asi 5 minut. |
4 | Nakonec polévku rozdělíme do talířů a posypeme nadrobno nasekanou petrželkou. |
Poznámka
Můžeme do polévky připravit také noky vytvořené z mletého telecího masa. Smícháme 100 g mletého telecího masa, 2 žloutky, 2 lžíce strouhanky a 1 lžíci sekané petrželky. Opepříme, osolíme a můžeme ještě přidat trochu strouhané citronové kůry. Z hmoty tvoříme pomocí lžiček noky a vhazujeme do polévky.