Polévka z humrů - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 130 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Polévka z humrů
Celkový čas: | 130 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 105 minut |
Autor: | stejskalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (90%) |
ID receptu: | 50750 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
Na vývar | |
---|---|
2 ks | Celer řapíkatý |
1 špetka | Cukr krupice |
0,3 ks | Feferony |
500 g | Humr |
2 cl | Martell cognac |
1 ks | Mrkev kořen |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
1 špetka | Pepř bílý |
2 ks | Rajčata |
2 ks | Šalotka |
1 špetka | Sůl |
50 g | Tymián čerstvý |
1 l | Voda pitná |
Na čištění vývaru | |
150 g | Filé z aljašské tresky |
2 ks | Vaječný bílek slepičí |
100 g | Zelenina kořenová |
Na vložku | |
100 g | Humr |
2 polévková lžíce | Rajčata |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 22g |
---|---|
Cholesterol | 157,5mg |
Draslík | 954,9mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 34,3mg |
Vitamín E | 2,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 4,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer řapíkatý, Cukr krupice, Feferony, Humr, Pepř bílý, Rajčata, Šalotka, Sůl, Tymián čerstvý, Voda pitná, Vaječný bílek slepičí, Humr, Rajčata mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Martell cognac, Mrkev kořen, Olej olivový, Filé z aljašské tresky, Zelenina kořenová mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Polévka z humrů postup přípravy receptu:
1 | Krunýř a klepeta z humra opláchneme a podrtíme je nadrobno. Oloupeme a nadrobno nasekáme šalotku. Řapíkatý celer nakrájíme na kousky. Mrkev oškrábeme a pokrájíme na tenčí kolečka. Nadrobno nasekáme feferonku. Do kastrolu vlijeme olej, rozpálíme jej a vložíme do něj celer, mrkev, feferonku a šalotku. Opečeme a pak k zelenině přidáme i humří krunýř a klepeta. Opepříme, osolíme a přidáme tymián. Vlijeme koňak a ponecháme dusit. |
2 | Omytá rajčata rozkrájíme na kostičky a vložíme je do kastrolu. Vše zalijeme vodou, aby byly ingredience ponořené. Jakmile začne vřít, ztlumíme oheň a hodinu vaříme na mírném plameni. |
3 | Mezitím si přichystáme směs na čištění vývaru. Nadrobno si nakrájíme směs polévkové zeleniny a tresčí filé. Rozmixujeme a do směsi přidáme ještě dva bílky. Pak hladkou směs v misce vložíme do chladničky, kde ji ponecháme hodinu. |
4 | Hotový vývar přecedíme přes síto, na sítu vymačkáme zeleninu i rozdrcené krunýře a klepeta. Přecezený vývar necháme stranou, aby vychladl. Pak do něj vložíme hmotu z rozmixované zeleniny, filé a bílků. Polévku vrátíme na plotnu a počkáme, až začne vřít. Jakmile hmota vyplave na povrch ve formě bílé pěny, oheň ztlumíme a necháme probublávat 30 minut. |
5 | Do sítka si dáme gázu. Znovu přecedíme vývar, ale usazeninu už tentokrát nevymačkáváme, abychom vývar znovu nezakalili. |
6 | Přecezený vývar ještě povaříme. Na menší kousky nakrájíme maso z humra a vložíme do polévky, přidáme také na drobné kostičky nakrájená rajčata. Vaříme ještě 3 minuty. |
Poznámka
Když vývar čistíme, promícháváme jej, aby se směs z filé neusazovala na dně kastrolu.