Bramborové noky s gorgonzolou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Bramborové noky s gorgonzolou
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | mull |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 51453 |
Kategorie: | Těstoviny, noky, knedlíky |
Ingredience
100 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
30 g | Petržel - nať |
6 g | Sůl |
Na noky | |
---|---|
1,2 kg | Brambory |
300 g | Mouka polohrubá |
4 g | Pepř černý mletý |
50 ml | Protlak rajčatový |
20 g | Sůl |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
3 ks | Vejce slepičí |
4 l | Voda pitná |
Na omáčku | |
3 g | Muškátový oříšek |
3 dl | Smetana 16% (pochoutková) |
250 g | Sýr Gorgonzola |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 65g |
---|---|
Cholesterol | 312,7mg |
Draslík | 980,0mg |
Vláknina | 16g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 32,1mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 8,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Sůl, Brambory, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Vejce slepičí, Voda pitná, Muškátový oříšek mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hladká T 650, Petržel - nať, Mouka polohrubá, Pepř černý mletý, Protlak rajčatový, Smetana 16% (pochoutková), Sýr Gorgonzola mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Bramborové noky s gorgonzolou postup přípravy receptu:
1 | Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a uvaříme v osolené vodě asi 10 minut. Scedíme a ještě horké rozmačkáme, přidáme sůl(5 g), mouku, vejce, žloutky, protlak a vypracujeme hladké těsto. Na pomoučněném vále utvoříme několik válečků o průměru 2 cm, z těch nožem odkrajujeme jednotlivé noky a vhazujeme do vroucí osolené vody. Vaříme 5 minut a zatím si připravíme omáčku. V rendlíku povaříme smetanu s muškátovým oříškem, vmícháme gorgonzolu a krátce povaříme. Noky vyjmeme děravou naběračkou, necháme okapat a podáváme polité sýrovou omáčkou, ozdobíme nasekanou petrželkou. |