Dušená mrkev s rozinkami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 30 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dušená mrkev s rozinkami
Celkový čas: | 30 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 53321 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
2 ks | Cibule |
40 g | Máslo čerstvé |
10 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
500 g | Mrkev kořen |
30 ml | Olej slunečnicový |
2 špetka | Pepř černý mletý |
150 g | Rozinky bílé |
1 kávová lžička | Rozmarýn čerstvý |
1 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
1 kávová lžička | Sůl |
2 dl | Víno bílé |
4 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 7g |
---|---|
Cholesterol | 26,3mg |
Draslík | 77,6mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 2,6mg |
Vitamín E | 2,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 8,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Olej slunečnicový, Rozmarýn čerstvý, Sůl, Víno bílé, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Rozinky bílé, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Dušená mrkev s rozinkami postup přípravy receptu:
1 | Dáme si vařit vodu a když je vroucí, zalijeme s ní rozinky a necháme je máčet. V pánvi rozehřejeme máslo s olejem, přidáme očištěnou a na tenké kolečka nakrájenou mrkev. Dále vložíme oloupanou a drobně nasekanou cibuli. Spolu chvilku osmahneme, přidáme scezené a okapané rozinky a rozmarýn a dochutíme solí a pepřem. |
2 | Směs podlijeme vínem a pod poklicí za občasného míchání dusíme doměkka. Měkkou mrkev vybereme z pánve děrovanou naběračkou. Do šťávy ze zeleniny přilijeme smetanu smíchanou s moukou. Za stálého míchání na mírném ohni povaříme na hustou omáčku. Nakonec smícháme dohromady mrkvovou směs s omáčkou a podáváme. |
Poznámka
Takto připravenou mrkev podáváme jako teplou přílohu masu. Můžeme také připravit pikantní mrkev a to tak, že do směsí před dokončením vaření přidáme lžíci medu a dvě lžičky kari koření.