Pečený pstruh s omáčkou alioli - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pečený pstruh s omáčkou alioli
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 53796 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
4 plátek | Chléb celozrnný pšeničný |
0,5 kávová lžička | Kmín drcený |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
250 g | Pstruh |
1 kávová lžička | Sůl |
Ochucené máslo | |
---|---|
8 stroužek | Česnek |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Petržel - nať |
Omáčka alioli | |
2 stroužek | Česnek |
1 polévková lžíce | Citronová šťáva |
10 polévková lžíce | Olej olivový extra panenský |
0,3 kávová lžička | Šafrán |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Na dochucení | |
1 ks | Citrony |
100 g | Oříšky piniové |
3 špetka | Pepř citronový |
4 špetka | Sůl mořská |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 32g |
---|---|
Cholesterol | 227,4mg |
Draslík | 639,7mg |
Vláknina | 12g |
Vitamín A | 0,4mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 28,3mg |
Vitamín E | 3,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 10,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Chléb celozrnný pšeničný, Kmín drcený, Pstruh, Sůl, Česnek, Česnek, Citronová šťáva, Vaječný žloutek slepičí, Citrony, Oříšky piniové mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Pepř černý mletý, Máslo čerstvé, Petržel - nať, Olej olivový extra panenský, Šafrán, Pepř citronový, Sůl mořská mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Pečený pstruh s omáčkou alioli postup přípravy receptu:
1 | Na omáčku očistíme česnek, pokrájímeho a vložíme do mixéru se 2 žloutky, 1 lžicí citronu a třetinou lžičky šafránu. Při mírných otáčkách postupně přidáváme 8 - 10 lžic extra olivového oleje. Omáčka musí mít hladkou krémovou konzistenci. Mixujeme asi 2 - 3 minuty. Omáčku vlijeme do misky a odložíme ji do chladničky. |
2 | Očištěné, vykuchané a dobře omyté pstruhy osušíme, každou stranu ryby zešikma 3 x nařízneme, zářezy by měly být přibližně 3 - 4 mm hluboké. Pstruhy z každé strany i zevnitř dobře osolíme, opepříme, posypeme drceným kmínem. |
3 | Asi 8 velkých stroužků česneku utřeme, omyjeme petrželovou nať, drobně ji pokrájíme, rozdělíme na 2 poloviny a dáme do misek. K jedné polovině přidáme utřený česnek, lžíci másla, 2 - 3 špetky pepře, směs dobře promícháme a vetřeme ji do zářezů i do břicha pstruhů. |
4 | Ryby položíme na plech, vyložený pečícím papírem a umístíme je do trouby, předem vyhřáté na 200°C. Pečeme asi 20 minut do zlatohněda, během pečení je otočíme. |
5 | Omyjeme a osušíme citron, nakrájíme ho na osminky. Piniové oříšky osmažíme do zlatova nasucho v teflonové pánvi, maso z upečených pstruhů oddělíme od páteře, co možná nejdůkladněji ho zbavíme kostí, poté je rozdělíme na plátky chleba. Ryby posypeme piniovými oříšky, petrželkou, mořskou solí, pokapeme omáčkou alioli, ozdobíme citronem a servírujeme. |
Poznámka
Servírujeme teplé. Místo piniových oříšků můžeme použít loupaná slunečnicová semínka.