Polévka italská bollito misto - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 150 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Polévka italská bollito misto
Celkový čas: | 150 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 120 minut |
Autor: | stejskalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (90%) |
ID receptu: | 53970 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
1 ks | Bobkový list |
0,5 ks | Celer bulvový |
1 ks | Cibule |
0,5 ks | Citrony |
600 g | Hovězí kližka |
1,2 kg | Kuře |
1 ks | Mrkev kořen |
8 ks | Pepř černý celý |
1 ks | Petržel kořen |
50 g | Rozmarýn čerstvý |
3 polévková lžíce | Sůl |
1 ks | Telecí jazyk |
2 ks | Telecí kosti |
600 g | Telecí kýta |
4 l | Voda pitná |
Na zelenou omáčku | |
---|---|
1 stroužek | Česnek |
2 polévková lžíce | Kapary |
2 polévková lžíce | Ocet bílý vinný |
125 ml | Olej olivový |
3 špetka | Pepř černý mletý |
50 g | Petržel - nať |
2 ks | Sardelové řezy |
2 polévková lžíce | Strouhanka |
3 špetka | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 21g |
---|---|
Cholesterol | 500,0mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 13g |
Vitamín A | 719,5mg |
Vitamín B6 | 2,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 100,3mg |
Vitamín E | 2,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 13,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Celer bulvový, Cibule, Citrony, Kuře, Pepř černý celý, Petržel kořen, Rozmarýn čerstvý, Sůl, Telecí jazyk, Telecí kýta, Voda pitná, Česnek, Sardelové řezy, Strouhanka, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hovězí kližka, Mrkev kořen, Kapary, Olej olivový, Pepř černý mletý, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Telecí kosti, Ocet bílý vinný nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Polévka italská bollito misto postup přípravy receptu:
1 | Připravíme velký hrnec, do kterého dáme hovězí maso, kosti, osolíme a opepříme. Zalijeme vodou a 1 hodinu vaříme. |
2 | Přidáme telecí jazyk a dál vaříme ještě 30 minut. |
3 | Dovnitř omytého kuřete vložíme rozmarýn. Kuře přidáme do vývaru, vložíme k němu ještě telecí maso. Oškrábeme mrkev, petržel a celer a nakrájíme na kostičky a přidáme do vývaru. Oloupeme cibuli a vložíme do vývaru. Vaříme 1 hodinu. 15 minut před dokončením polévky přidáme kůru nastrouhanou z jednoho citronu. |
4 | Připravíme omáčku. Najemno nasekáme petrželku, pokrájíme česnek, sardelové řezy, kapary. Vejce uvaříme v osolené vodě natvrdo, zchladíme a nakrájíme na kousíčky. Promícháme se strouhankou a octem. Pak postupně vmícháváme olej, dokud nevznikne roztíratelná omáčka. Osolíme a opepříme. Připravenou omáčku vložíme do chladničky, kde ji necháme 1 hodinu odležet. |
5 | Z vývaru vyndáme telecí jazyk, oloupeme z něj kůži a pokrájíme ji na plátky. Rozporcujeme kuře na 6 dílů. Plátky telecího jazyka a kusy kuřete rozdělíme do talířů. Zalijeme je hotovým vývarem, do kterého přidáme omáčku. |
Poznámka
Můžeme podávat s bramborami a ovocem naloženým víně a s hořčicí.