Recept

Bylinkový aspik s uzeným kolenem

  • Evropa
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 220 minut
Doba přípravy: 40 minut
Doba vaření: 180 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (20%)
ID receptu: 54679

Ingredience

2 ks Cibulka jarní
6 ks Pečivo pšeničné běžné máslové
Aspik
5 ks Cibule
3 polévková lžíce Majoránka
4 ks Nové koření celé
1 kávová lžička Pepř černý celý
3 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
1 polévková lžíce Sůl
3 polévková lžíce Tymián čerstvý
2,4 kg Vepřová kýta uzená
4 l Vývar drůbeží
7 stroužek Česnek
3 ks Šalotka
Skořicový sirup
250 g Cukr krupice
1 kávová lžička Maizena - kukuřičný škrob
2,5 dl Ocet bílý vinný
0,5 polévková lžíce Skořice mletá
1,5 dl Víno bílé

Nutriční hodnoty jedné porce

71% Kalorie 1,397 kcal
Kilojoule 5 846kJ
18% Sacharidy 65 g
53% Tuky 40 g
241% Sodík 5 g
101% Bílkoviny 57 g

Bylinkový aspik s uzeným kolenem postup přípravy receptu:

1

Omyté čerstvé bylinky tymián, rozmarýn a majoránku svážeme nití. Omytá uzená kolena vložíme do většího hrnce, zalijeme vývarem, přidáme 5 kusů očištěné a pokrájené cibule, 7 stroužků česneku, 1 lžíci soli, lžičku celého pepře a 4 ks nového koření a svazek bylinek. Vývar s masem přivedeme k varu, poté snížíme teplotu a pod poklicí maso vaříme 3 hodiny. Vaříme tak, že vývar jen mírně probublává. Během vaření doléváme vývarem, aby maso bylo ponořené.

2

Uvařené maso bude velmi měkké a měly by zbýt 2 litry silného vývaru. Maso vyjmeme, vychladlé vykostíme, odstraníme kůži, žilky a šlachy. Maso pokrájíme na kostky, které rozdělíme do větších porcelánových misek. Očištěnou šalotku pokrájíme na osminky a přidáme ji k masu. Silný aspikový vývar přecedíme přes síto do druhé nádoby. Poté nalijeme do misek s masem a cibulí. Maso musí zůstat pod hladinou. Misky s aspikem odložíme do chladničky na 12 hodin.

3

Druhý den připravíme k aspiku sladkokyselý skořicový sirup: do rendlíku dáme 1.5 dl bílého vína, 250 g cukru, 2.5 dl bílého vinného octa, 0.5 lžíce mleté skořice a 1 lžičku Maizeny. Vše důkladně rozmícháme a za stálého míchání vaříme 1 minutu. Poté sirup odstavíme z plotny a necháme vychladnout. Očistíme a omyjeme jarní cibulky. Pokrájíme je i s natí na tenké kroužky. Aspik s uzeným vyklopíme z misek na talíře, polijeme podle chuti sirupem, ozdobíme jarní cibulkou a podáváme s bílým pečivem.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept