Dezert s hruškami a sladkou omáčkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dezert s hruškami a sladkou omáčkou
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | stejskalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (90%) |
ID receptu: | 54740 |
Kategorie: | Poháry, ovoce |
Ingredience
Na dezert | |
---|---|
2 polévková lžíce | Citronová šťáva |
0,5 ks | Citrony |
150 g | Cukr krupice |
2 polévková lžíce | Cukr moučkový |
4 ks | Hrušky |
50 g | Skořice celá |
500 ml | Víno bílé |
1 kávová lžička | Zázvor mletý |
500 ml | Zmrzlina vanilková |
Na omáčku | |
100 g | Čokoláda hořká |
4 cl | Hruškovice |
2 polévková lžíce | Smetana 33% (šlehačka) |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 118g |
---|---|
Cholesterol | 60,6mg |
Draslík | 731,6mg |
Vláknina | 29g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 17,4mg |
Vitamín E | 1,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová šťáva, Citrony, Cukr krupice, Cukr moučkový, Hrušky, Skořice celá, Víno bílé, Zázvor mletý, Zmrzlina vanilková, Čokoláda hořká mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hruškovice, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Dezert s hruškami a sladkou omáčkou postup přípravy receptu:
1 | Omyjeme a oloupeme hrušky, odstraníme jádřinec a zakapeme hrušky citronovou šťávou. |
2 | Do hrnku vlijeme víno, přidáme cukr, zázvor, skořici a nastrouhanou kůru z poloviny chemicky neošetřeného citronu. Vše svaříme na sirup. |
3 | Do sirupu vložíme hrušky a vaříme na mírném plameni 8 minut. Pak odstavíme hrnek z plotny a necháme hrušky vychladnout. |
4 | Na malé kousky rozlámeme čokoládu. Vložíme ji do menšího hrnku. Přilijeme k ní smetanu a pálenku a za stálého míchání čokoládu rozpustíme při mírné teplotě. |
5 | Talířky posypeme cukrem. Doprostřed talířků vložíme vždy dvě poloviny hrušek. Na každou z nich položíme kopeček vanilkové zmrzliny. |
6 | Promícháme čokoládovou omáčku a přelijeme s ní hrušky. |
Poznámka
Hrušky nesmíme rozvařit. Když půlíme hrušky, nerozpůlíme je úplně, aby poloviny držely při sobě. Ponecháme také vršek se stopkou. Tak je bez problémů rozložíme na talířky. Nakonec můžeme ozdobit kandovanými fialkovými květy.