Zeleninový vývar s estragonem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 110 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zeleninový vývar s estragonem
Celkový čas: | 110 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 65 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | DANAE |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (88%) |
ID receptu: | 55315 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
1 ks | Bobkový list |
1 ks | Celer řapíkatý |
1 stroužek | Česnek |
1 hrst | Estragon |
0,5 ks | Fenykl sladký - hlíza |
1 ks | Mrkev kořen |
1 ks | Pepř černý celý |
1 hrst | Petržel - nať |
3 ks | Šalotka |
2 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 29g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 950,8mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,8mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 21,2mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 6,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Celer řapíkatý, Česnek, Estragon, Pepř černý celý, Šalotka, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Fenykl sladký - hlíza, Mrkev kořen, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zeleninový vývar s estragonem postup přípravy receptu:
1 | Cibuli šalotku, mrkev, řapík celeru a kořen fenyklu kuchyňsky očistíme, nakrájíme na drobné, stejně velké kousky. Česnek utřeme. Všechnu připravenou zeleninu vložíme do hlubšího hrnce, zalijeme 2 litry vody, vsypeme hrst petrželové a hrst estragonové natě nasekané nadrobno, 1 bobkový list. Vývar přivedeme k varu, vývar vaříme asi 45 minut přiklopený pokličkou. Během varu sbíráme z povrchu vývaru pěnu lžící nebo děrovanou naběračkou. Vařený vývar necháme vychladnout, poté ho zcedíme přez cedník, který jsme vyložili ubrouskem. Zeleninu a bylinky, které zachytíme cedníkem, při dalším použití vývaru již nepoužijeme. Jestliže při zpracování vývaru část vývaru zbyde, můžeme ho uchovávat v chladničce v uzavřených nádobách (například v zavařovacích sklenicích) až 3 dny. Tento zeleninový vývar můžeme uchovat v mrazáku (v uzavřených nádobách) až 3 měsíce. |
Poznámka
Vývar nesolíme. Solíme až pokrmy, které z vývaru připravujeme.