Vepřový vývar s jarními kopřivami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vepřový vývar s jarními kopřivami
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 56623 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
250 g | Kopřiva |
1,5 kávová lžička | Máslo čerstvé |
7,5 dl | Masový vývar |
1,5 kávová lžička | Mouka pšeničná hladká T 650 |
3 špetka | Pepř černý mletý |
1,5 kávová lžička | Sůl |
1,5 l | Voda pitná |
Ztracená vejce | |
---|---|
1 kávová lžička | Ocet kvasný lihový |
4 ks | Vejce slepičí |
2 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 5g |
---|---|
Cholesterol | 250,3mg |
Draslík | 390,6mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 2g |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 6,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Kopřiva, Sůl, Voda pitná, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Masový vývar, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý, Ocet kvasný lihový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Vepřový vývar s jarními kopřivami postup přípravy receptu:
1 | Jarní mladé kopřivy omyjeme pod tekoucí vodou. |
2 | V hrnci přivedeme k varu 1.5 litru vody s lžičkou soli a kopřivy povaříme 1 minutu. Scedíme je, vývar zachytíme a kopřivy rozmixujeme na kaši. |
3 | V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme hladkou mouku a usmažíme světlou jíšku. Za stálého míchání přilijeme studený vepřový vývar z masa, jíšku rozmícháme dohladka a přilijeme 2 dl vývaru z kopřiv. Pomalu jíšku vařime 15 minut. Přidáme kopřivovou kaši, podle chuti sůl a pepř a polévku odstavíme z plotny. |
4 | Poté připravíme ztracená vejce: ve větším širším kastrolu přivedeme k varu 2 litry vody s octem. Čerstvá vejce po jednom rozklepneme do naběračky. Ještě než se začne voda vařit, promícháním utvoříme vír, do kterého vložíme vždy jedno vejce a vaříme 3-4 minuty. Poté vyjmeme a vložíme na sekundu do misky se studenou vodou. |
5 | Ztracená vejce odložíme opatrně do talíře, zalijeme kopřivovou polévkou a podáváme. |