Salát s uzeným jazykem, švédskou majonézou a zeleninou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Salát s uzeným jazykem, švédskou majonézou a zeleninou
Salát s uzeným jazykem, švédskou majonézou a zeleninou
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 56668 |
Kategorie: | Studené saláty |
Ingredience
1 l | Voda pitná |
Švédská majonéza | |
---|---|
1 kávová lžička | Hořčice v prášku |
2 kávová lžička | Ocet kvasný lihový |
3,2 dl | Olej olivový |
1 špetka | Pepř cayenský |
1 l | Růžová voda |
0,5 kávová lžička | Sůl |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
2 polévková lžíce | Voda pitná |
Vařené brambory | |
200 g | Brambory |
4 dl | Voda pitná |
Ostatní ingredience | |
250 g | Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný |
2 ks | Jablka |
100 g | Mrkev sterilovaná |
1 ks | Okurky nakládané |
3 špetka | Pepř černý mletý |
2 ks | Šalotka |
1 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
0,5 kávová lžička | Sůl |
100 g | Šunka dušená |
100 g | Vepřový jazyk uzený |
Na ozdobu | |
1 ks | Okurka salátová |
4 ks | Rajčata |
1 ks | Salát ledový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 37g |
---|---|
Cholesterol | 171,6mg |
Draslík | 850,8mg |
Vláknina | 13g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 31,8mg |
Vitamín E | 1,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Voda pitná, Pepř cayenský, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná, Brambory, Voda pitná, Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný, Jablka, Mrkev sterilovaná, Okurky nakládané, Šalotka, Sůl, Okurka salátová, Rajčata, Salát ledový mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hořčice v prášku, Ocet kvasný lihový, Olej olivový, Růžová voda, Pepř černý mletý, Smetana 33% (šlehačka), Šunka dušená, Vepřový jazyk uzený mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Salát s uzeným jazykem, švédskou majonézou a zeleninou postup přípravy receptu:
1 | Připravíme švédskou majonézu: do většího hrnce vlijeme litr vody a přivedeme k varu. Do hrnce posadíme kotlík (nebo misku). Dáme do něj 2 žloutky, sůl, pepř, ocet a práškovou hořčici. Metličkou vše rozšleháme a poté za stálého šlehání budeme přikapávat olej. Když je majonézu hladká a tuhá, po kapkách přišleháme 2 lžíce vařící vody. Majonézu dáme do misky a necháme vychladnout. |
2 | Brambory omyjeme, vložíme do rendlíku s 4 dl vody a uvaříme je do měkka. Scedíme, vychlazené pokrájíme na kostičky a vsypeme do mísy. |
3 | Vařený uzený (oloupaný) jazyk a šunku pokrájíme na tenké nudličky, maso přidáme k bramborům. Sterilovaný hrášek s mrkví scedíme a necháme okapat. Sladkokyselou okurku pokrájíme s očištěnými šalotkami na drobné kostičky. Omytá jablka rozkrojíme, odstraníme jádřince, jablka oloupeme a krájíme na kostičky. Všechny pokrájené ingredience v míse promícháme, přidáme švédskou majonézu, smetanu a znovu salát promícháme. Podle chuti salát ochutíme solí, pepřem a dáme vychladit. |
4 | Omyjeme listy salátu, rajčata a salátovou okurku hadovku. Rajčata rozkrájíme na osminky, okurku na plátky. Listy salátu rozložíme na talíře, na ně lžící poklademe připravený salát. Ozdobíme rajčaty, okurkou a servírujeme. |
Poznámka
Servírujeme studené.