Dánská kapustová polévka s vepřovým masem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 120 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dánská kapustová polévka s vepřovým masem
Celkový čas: | 120 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 90 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 56721 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
6 krajíc | Chléb pšeničný (bílý) |
Vývar | |
---|---|
1 ks | Bobkový list |
2 ks | Mrkev kořen |
4 ks | Nové koření celé |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 ks | Pórek |
0,5 polévková lžíce | Sůl |
500 g | Vepřový bok |
1,5 l | Voda pitná |
Kapusta s jíškou | |
300 g | Kapusta kadeřavá |
50 g | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 l | Voda pitná |
Karamelové brambůrky | |
800 g | Brambory |
1 kávová lžička | Cukr krupice |
50 g | Máslo čerstvé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 61g |
---|---|
Cholesterol | 80,0mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 17g |
Vitamín A | 13,7mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 87,5mg |
Vitamín E | 1,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 28,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Chléb pšeničný (bílý), Bobkový list, Nové koření celé, Sůl, Vepřový bok, Voda pitná, Voda pitná, Brambory, Cukr krupice mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Pórek, Kapusta kadeřavá, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Dánská kapustová polévka s vepřovým masem postup přípravy receptu:
1 | Omyté vepřové maso (nejlépe prorostlý bůček bez kosti nebo krkovice) dáme do hrnce, zalijeme 1,5 litrem vody a pomalu přivedeme k varu. Polévku budeme vařit pod poklicí při mírné teplotě, jen aby probublávala. Maso vaříme asi 60 minut doměkka. |
2 | Mezitím v druhém hrnci přivedeme k varu 2 litry vody, do které vložíme očištěnou malou hlávku kapusty a vaříme ji asi 2 minuty. Poté ji vyjmeme a vychladlou kapustu nakrájíme na nudličky. Očistíme a omyjeme mrkev, větší pórek, zeleninu pokrájíme na větší kousky a vložíme ji k masu. Do polévky k masu ještě přidáme sůl, pepř, celé nové koření a bobkový list. |
3 | Oloupeme a omyjeme drobné brambůrky. V pánvi si rozpálíme máslo, přidáme k němu cukr a jakmile začne karamelizovat, přidáme brambůrky a za stálého míchání je krátce osmažíme a pánev odstavíme z plotny. |
4 | V druhé pánvi si rozpustíme máslo, přidáme hladkou mouku a usmažíme zlatou jíšku. Na jíšku přidáme pokrájenou kapustu a krátce ji osmažíme. |
5 | Měkké maso vyjmeme z polévky, do vývaru vložíme kapustu, brambůrky a vaříme doměkka 10-15 minut. Maso pokrájíme na kousky velikosti sousta a vrátíme zpět do polévky. Společně vše krátce povaříme, dochutíme solí a servírujeme s chlebem. |