Marinovaná makrela zapékaná s rajčaty - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Marinovaná makrela zapékaná s rajčaty
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 57063 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
2 ks | Cibule |
4 špetka | Cukr krupice |
4 polévková lžíce | Kopr čerstvý |
4 plátek | Makrela obecná |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
4 špetka | Pepř černý mletý |
350 g | Rajčata |
0,5 kávová lžička | Sůl |
Marináda | |
---|---|
4 polévková lžíce | Citronová šťáva |
2,1 dl | Olej olivový |
3 polévková lžíce | Pažitka |
4 kávová lžička | Pepř 4 barev |
2 špetka | Pepř bílý |
1 špetka | Šafrán |
1 kávová lžička | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 16g |
---|---|
Cholesterol | 6,4mg |
Draslík | 363,6mg |
Vláknina | 13g |
Vitamín A | 1,1mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 28,2mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 6,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Cukr krupice, Kopr čerstvý, Rajčata, Sůl, Citronová šťáva, Pažitka, Pepř bílý, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Makrela obecná, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Olej olivový, Pepř 4 barev, Šafrán mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Marinovaná makrela zapékaná s rajčaty postup přípravy receptu:
1 | Čerstvé makrely rozřízneme od řitního otvoru k hlavě, vyjmeme vnitřnosti a odřežeme hlavy, ploutve a ocasy. Poté makrely rozřízneme podélně okolo páteře, které vyjmeme, ryby vykostíme a důkladně omyjeme pod tekoucí vodou. |
2 | Pažitku a čerstvý kopr omyjeme, drobně pokrájíme a odložíme bylinky každou zvlášť. Připravíme si marinádu: Do mísy dáme 2,1 dl olivového oleje, čerstvě mletý pepř 4 barev a bílý pepř, špetku šafránu, 4 lžíce citrónové šťávy, 1 lžičku soli, pažitku a marinádu dobře promícháme. Makrely naložíme do marinády a odložíme je do chladničky na 2 hodiny. Mezitím si omyjeme rajčata, očistíme cibuli a pokrájíme vše na plátky. |
3 | Do pekáčku vytřeného máslem dáme na dno plátky cibule. Na ni položíme makrely, mírně je osolíme a zakryjeme plátky rajčat, které posypeme pepřem, cukrem, solí a koprem. |
4 | Pekáček zakryjeme víkem a dáme do předem vyhřáté trouby na 200°C péct. Pečeme 35-45 minut dozlatova. |
5 | Makrely dáme na talíře, přidáme k nim upečenou zeleninu a servírujeme. |
Poznámka
K makrelám podáváme chleba nebo vařené brambory.