Telecí galja po ázerbajdžánsku - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 100 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Telecí galja po ázerbajdžánsku
Telecí galja po ázerbajdžánsku
Celkový čas: | 100 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 90 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 57083 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
5 stroužek | Česnek |
4 ks | Cibule |
210 g | Čočka jedlá |
200 g | Dřínky |
300 ml | Hovězí vývar základní |
400 g | Kaštany jedlé |
100 g | Mandle |
80 g | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Máta |
1 polévková lžíce | Mateřídouška |
0,5 kávová lžička | Muškátový květ |
2 polévková lžíce | Petržel - nať |
1 kávová lžička | Sůl |
600 g | Telecí kýta |
800 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 96g |
---|---|
Cholesterol | 141,0mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 42g |
Vitamín A | 76,8mg |
Vitamín B6 | 1,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 56,1mg |
Vitamín E | 7,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 29,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Čočka jedlá, Hovězí vývar základní, Kaštany jedlé, Mandle, Máta, Muškátový květ, Sůl, Telecí kýta, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mateřídouška, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Dřínky nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Telecí galja po ázerbajdžánsku postup přípravy receptu:
1 | Nejprve připravíme jedlé kaštany. Na vypouklé straně kaštany křížem nařízneme, položíme je na navlhčený plech a dáme na 10 minut do horké trouby. Puklé kaštany pak oloupeme, vložíme do široké nádoby tak, aby ležely vedle sebe, zalijeme je horkou vodou a přikryté pokličkou je dusíme na mírném ohni, až změknou. To trvá 30 minut. Hotové kaštany nakrájíme na čtvrtky. |
2 | Mezitím z telecí kýty ukrojíme 4 velké plátky, které lehce naklepeme, osolíme, poprášíme muškátovým květem a ve velkém kastrolu je po obou stranách na másle opečeme celkem 5 minut. Když maso obracíme, přisypeme k němu nahrubo nakrájenou cibuli a opékáme společně. Vše pak zalijeme 200 ml horkého hovězího vývaru, přidáme čočku a zakryté poklicí dáme dusit do mírně vyhřáté trouby. Po 20-25 minutách dušení přidáme k masu s cibulí a čočkou čtvrtky kaštanů, dřínky a nasekané mandle. Přilijeme ještě 100 ml horkého vývaru a dusíme dalších 30 minut. Potom přimícháme nahrubo nadrcený česnek, nasekanou čerstvou mateřídoušku a zelenou mátu. Vše společně necháme přejít varem a odstavíme. |
3 | Plátky masa rozdělíme na talíře, přidáme dušenou směs posypeme sekanou zelenou petrželkou a podáváme. |