Vařená štika s bylinkami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vařená štika s bylinkami
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 57096 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
1 ks | Bobkový list |
1 polévková lžíce | Celer - nať |
1 ks | Cibule |
8 ks | Pepř bílý celý |
3 polévková lžíce | Petržel - nať |
800 g | Štika obecná |
1,5 kávová lžička | Sůl |
5 dl | Voda pitná |
Na ozdobu | |
---|---|
1 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
4 ks | Rajčata |
Křenová šlehačka | |
2 polévková lžíce | Křen |
1,5 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 61g |
---|---|
Cholesterol | 121,3mg |
Draslík | 337,8mg |
Vláknina | 45g |
Vitamín A | 678,7mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 42,9mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 13,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Cibule, Pepř bílý celý, Sůl, Voda pitná, Rajčata, Křen mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Celer - nať, Petržel - nať, Štika obecná, Petržel kudrnka, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Vařená štika s bylinkami postup přípravy receptu:
1 | Omyjeme petrželovou a celerovou nať, poté ji svážeme nití. Očistíme cibuli a omyjeme rajčata. Několik snítek petrželky kudrnky omyjeme pod tekoucí vodou a odložíme do misky. Křen oloupeme, jemně nastrouháme a dáme do mísy. Sladkou smetanu vyšleháme na tuhou šlehačku, kterou zlehka promícháme s křenem. |
2 | V hrnci přivedeme k varu 5 dl vody. Přidáme do ní sůl, bobkový list, celý pepř, svazek bylinek, cibuli a pomalu vaříme asi 10 minut. |
3 | Očištěnou čerstvou štiku rozřízneme od řitního otvor až k hlavě, vyjmeme vnitřnosti, odřežeme hlavu, ploutve a rozřízneme ji podélně okolo páteře. Páteř vykrojíme a nakrájíme na porce, které dobře pod tekoucí vodou omyjeme. Poté do vroucí vody vložíme porce štiky a velmi pomalu je "táhneme" 10-14 minut doměkka. Uvařenou štiku vyjmeme z vody, porce dáme na talíře, ke každé porci dáme kopeček křenové šlehačky, vše obložíme rajčaty, která jsme pokrájeli na osminky. Štiku ozdobíme snítky petrželky kudrnky a hned servírujeme. |