Ragú z humra - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Ragú z humra
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 57149 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
2 ks | Bobkový list |
3 polévková lžíce | Celer řapíkatý |
2 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
600 g | Humr |
1 kávová lžička | Nové koření celé |
1 kávová lžička | Pepř černý celý |
3 polévková lžíce | Petržel - nať |
0,5 polévková lžíce | Sůl |
4 dl | Víno bílé |
2 l | Voda pitná |
Omáčka | |
---|---|
50 g | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 špetka | Pepř cayenský |
2 polévková lžíce | Sherry brandy |
1 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
3 špetka | Sůl |
2 dl | Vývar z humrů |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 14g |
---|---|
Cholesterol | 221,0mg |
Draslík | 716,9mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 9,4mg |
Vitamín E | 2,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 15,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Celer řapíkatý, Česnek, Cibule, Humr, Nové koření celé, Pepř černý celý, Sůl, Víno bílé, Voda pitná, Pepř cayenský, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Petržel - nať, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Sherry brandy, Smetana 33% (šlehačka), Vývar z humrů mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Ragú z humra postup přípravy receptu:
1 | Dobře omytého čerstvého humra (klepeta má svázaná) přivážeme na vhodnou plochou vařečku (aby se ocas nezkroutil dospod) a dáme ho do chladničky na cca hodinu, tak zůstane ztuhlý. |
2 | Ve větším hrnci přivedeme vodu k varu, přidáme očištěnou cibuli, oloupaný česnek, sůl, svazek omytých bylinek, koření (petrželovou nať, řapíkatý celer, bobkový list, nové koření, celý pepř) a bílé víno. Vodu povaříme asi 10 minut, poté vložíme humra přivázaného na dřevěnou vařečku do vroucího vývaru, v němž krásně zčervená. Vařit necháme maximálně deset minut (podle váhy do 600 g). Nesmí se převařit, protože by maso ztuhlo. |
3 | Humra vyjmeme z vařící vody a ostrým nožem rozpůlíme podél páteře. Rozevřeme ho a vyjmeme střívko. Klepeta před servírováním nakřápneme špičatou hranou ostrého nože, dále vyjmeme maso z celého humra a pokrájíme ho na kostičky. |
4 | V pánvi rozehřejeme máslo, přidáme mouku, usmažíme světlou jíšku, postupně za stálého míchání přilijeme 2 dl vývaru z humra a 1 dl smetany. Omáčku ochutíme solí i pepřem. Pomalu vaříme 10 - 15 minut, poté přidáme humří maso, prohřejeme, pánev odstavíme z plotny, přidáme 2 lžíce Sherry brandy a servírujeme. |
Poznámka
Servírujeme teplé. K ragů podáváme palačinky, bílé čerstvé pečivo nebo ragú plníme do košíčků.