Zelné plněné listy s masovo-smetanovou náplní - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 90 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zelné plněné listy s masovo-smetanovou náplní
Celkový čas: | 90 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 55 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 57400 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
Masová směs | |
---|---|
1 stroužek | Česnek |
200 g | Hovězí maso mleté |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
100 g | Rýže předvařená (parboiled) |
2,5 dl | Smetana 12% (konzumní) |
1,5 kávová lžička | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
250 g | Vepřové maso mleté |
2 dl | Voda pitná |
Vařené zelné listy | |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 kávová lžička | Sůl |
2 l | Voda pitná |
650 g | Zelí hlávkové bílé |
Omáčka | |
2 ks | Cibule |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
5 dl | Masový vývar |
1,5 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 polévková lžíce | Olej olivový extra panenský |
2 špetka | Pepř černý mletý |
2 polévková lžíce | Protlak rajčatový |
1 polévková lžíce | Sirup karamelový |
1,5 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
0,5 kávová lžička | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 36g |
---|---|
Cholesterol | 215,6mg |
Draslík | 846,9mg |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 71,7mg |
Vitamín B6 | 0,8mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 64,0mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 76,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Hovězí maso mleté, Rýže předvařená (parboiled), Sůl, Vejce slepičí, Vepřové maso mleté, Voda pitná, Sůl, Voda pitná, Zelí hlávkové bílé, Cibule, Sirup karamelový, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Pepř černý mletý, Smetana 12% (konzumní), Pepř černý mletý, Máslo čerstvé, Masový vývar, Mouka pšeničná hladká T 650, Olej olivový extra panenský, Pepř černý mletý, Protlak rajčatový, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zelné plněné listy s masovo-smetanovou náplní postup přípravy receptu:
1 | 100 g předvařené rýže promyjeme, dáme do rendlíku s 2 dl vody a přivedeme k varu. Pomalu ji vaříme 10 minut, poté zbylou vodu scedíme a rýži necháme vychladnout. |
2 | Do mísy dáme mleté vepřové a hovězí maso. Přidáme k němu předvařenou rýži, sůl, pepř, rozetřený česnek, vejce a smetanu. Směs dobře promícháme. |
3 | Čerstvou hlávku bílého zelí očistíme, listy rozebereme, tvrdší části zlehka rozklepeme dřevěnou paličkou. Ve větším hrnci přivedeme k varu 1.5-2 litry vody. Listy ponoříme do vroucí vody a vaříme je pomalu asi 2 minuty. Poté je scedíme a rozložíme na vál. Osolíme a opepříme. Poskládáme na sebe po dvou listech, na připravené listy poklademe lžicí masovou náplň a pevně je svineme do závitků tak, že dva boční okraje přehneme dovnitř a potom utvoříme závitek. |
4 | Očistíme cibule a drobně je pokrájíme. V zapékací míse na plotně rozpálíme olej s máslem a cibuli osmažíme téměř dozlatova. Poté na ni poklademe závitky, posypeme je karamelovým cukrem a dáme do předem vyhřáté trouby na 240°C péct. Pečeme krátce, asi 10 minut, pak závitky otočíme, podlijeme vývarem a pod poklicí je pečeme a dusíme v troubě při 200°C doměkka přibližně 20-25 minut. |
5 | Zapékací mísu se závitky vyndáme z trouby, závitky vyjmeme. V misce vyšleháme smetanu s moukou a rajským protlakem dohladka. Výpek přivedeme na plotně k varu, přimícháme smetanu s moukou a pomalu vaříme asi 10 minut. Omáčku dochutíme solí, pepřem, závitky vložíme do omáčky, prohřejeme několik minut a hned servírujeme. |