Býčí žlázy na víně s čalamádou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Býčí žlázy na víně s čalamádou
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 57901 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
Čalamáda | |
---|---|
100 g | Brambory |
1 ks | Chilli paprička |
2 ks | Cibule |
2 kávová lžička | Cukr krupice |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
1 ks | Paprika červená |
1 ks | Paprika zelená |
2 špetka | Pepř bílý |
2 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
3 polévková lžíce | Protlak rajčatový |
3 ks | Rajčata |
80 g | Slanina vepřová |
0,5 kávová lžička | Sůl |
2 dl | Víno červené |
Restované býčí žlázy | |
2 stroužek | Česnek |
1 kg | Hovězí žlázy - testes |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý |
1 kávová lžička | Sůl |
1,8 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 18g |
---|---|
Cholesterol | 14,4mg |
Draslík | 515,1mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 1g |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 56,4mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Chilli paprička, Cibule, Cukr krupice, Paprika červená, Paprika zelená, Pepř bílý, Rajčata, Slanina vepřová, Sůl, Víno červené, Česnek, Pepř bílý, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olej olivový, Petržel kudrnka, Protlak rajčatový, Hovězí žlázy - testes, Máslo čerstvé, Olej olivový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Býčí žlázy na víně s čalamádou postup přípravy receptu:
1 | Nejdříve si připravíme pikantní zeleninovou směs: Omyjeme červenou a zelenou papriku, větší chilli papričku, poté je rozřízneme a odstraníme semínka. Papriky pokrájíme na proužky, chilli papričku pokrájíme na nudličky. Omytá rajčata pokrájíme na osminky. Očištěnou cibuli rozpůlíme a nakrájíme na plátky. Slaninu pokrájíme na proužky. Omyjeme petrželovou nať - kudrnku. V pánvi si rozpálíme olej a plátky slaniny orestujeme dorůžova. Přidáme cibuli, promícháme a restujeme ještě 1 minutu. Přidáme ostatní pokrájenou zeleninu, rajský protlak, směs promícháme a zalijeme 2 dl červeného kvalitního vína. Pánev zakryjeme poklicí, snížíme teplotu a zeleninu dusíme asi 15 minut doměkka. Mezitím si omyjeme a oloupeme větší bramboru, kterou jemně nastrouháme. Když je zelenina měkká, přimícháme bramboru a krátce ještě podusíme (2-3 minuty). Vzniklou čalamádu dochutíme solí, pepřem a cukrem. |
2 | Dva stroužky česneku oloupeme a utřeme je. Omyté býčí žlázy nařízneme a vložíme do vroucí vody (1,8 litru). Jakmile je vnoříme, hned je vyjmeme a horké nakrájíme na plátky. Ochutíme je solí, pepřem a potřeme je česnekem. |
3 | V hlubší větší pánvi si rozpálíme olej s máslem a býčí žlázy zprudka orestujeme dozlatova z každé strany (restujeme 1-2 minuty). Poté žlázy dáme na talíře, pokryjeme je čalamádou, polijeme výpekem, ozdobíme petrželovou natí a servírujeme. |
Poznámka
K býčím žlázám podáváme topinky z bílé veky.