Bílý chřest s rychlou žloutkovo-citrónovou omáčkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 32 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Bílý chřest s rychlou žloutkovo-citrónovou omáčkou
Celkový čas: | 32 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 12 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 60787 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
Omáčka | |
---|---|
2 polévková lžíce | Citrónová šťáva |
200 g | Máslo čerstvé |
2 špetka | Pepř bílý |
2 špetka | Sůl |
8 ks | Vejce slepičí |
Vařený chřest v páře | |
1 kg | Chřest bílý |
0,5 ks | Citrony |
3 kávová lžička | Sůl |
1 l | Voda pitná |
Na ozdobu | |
0,5 ks | Citrony |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 13g |
---|---|
Cholesterol | 550,7mg |
Draslík | 697,0mg |
Vláknina | 13g |
Vitamín A | 2g |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 33,3mg |
Vitamín E | 4,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 62,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Pepř bílý, Sůl, Vejce slepičí, Chřest bílý, Citrony, Sůl, Voda pitná, Citrony mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Citrónová šťáva nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Bílý chřest s rychlou žloutkovo-citrónovou omáčkou postup přípravy receptu:
1 | Z čerstvých vajec pečlivě oddělíme žloutky a bílky zvlášť. Žloutky dáme do šlehače. Bílky si odložíme na jiné menu. V rendlíku při nižší teplotě rozpustíme máslo, do kterého zamícháme citrónovou šťávu. Jakmile začne mírně pěnit, rendlík odstavíme z plotny. Žloutky začneme šlehat a postupně k nim tenkým pramínkem přiléváme teplé citrónové máslo. Nesmí být horké, protože žloutky by se srazily. Když spotřebujeme všechno máslo, omáčka by měla být krásně hladká. Dochutíme ji solí a čerstvě pomletým bílým pepřem. Omytý a osušený citrón (chemicky neošetřený) nakrájíme na tenká kolečka, 4 kolečka si odložíme stranou. |
2 | Bílý omytý chřest oloupeme a odkrojíme z něj spodní dřevnaté části (asi 2-4cm). V hrnci se síťkou přivedeme k varu osolenou vodu, která bude dosahovat těsně pod síťku. Přidáme do ní ještě kolečka citrónu, na síťku vložíme oloupaný chřest a pod poklicí ho povaříme v páře 5-8 minut, podle síly stonků. Takto uvařený chřest by měl zůstat měkký, ale zároveň křehký. Uvařený chřest dáme do síta, přelijeme ho studenou vodou a necháme okapat. |
3 | Na talířích porce ještě teplého chřestu přelijeme omáčkou, ozdobíme zbylými kolečky citrónu a hned servírujeme. |