Briošky s jahodami a máslovo-vanilkovým krémem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Briošky s jahodami a máslovo-vanilkovým krémem
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 50 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 60897 |
Kategorie: | Sladké pečivo |
Ingredience
300 g | Jahody zahradní |
Brioškový koláč ze St. Tropez | |
---|---|
80 g | Cukr krupice |
4 polévková lžíce | Cukr krystal |
2 kávová lžička | Droždí sušené |
1,5 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
5 polévková lžíce | Mléko plnotučné |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 kávová lžička | Sůl |
6 ks | Vejce slepičí |
Máslovo-vanilkový krém | |
180 g | Cukr krupice |
25 g | Maizena - kukuřičný škrob |
2 polévková lžíce | Mascarpone |
200 g | Máslo čerstvé |
450 ml | Mléko plnotučné |
25 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
50 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
1 ks | Vanilkový lusk |
4 ks | Vejce slepičí |
2 dl | Voda pitná |
4 plátek | Želatina bílá plátky |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 94g |
---|---|
Cholesterol | 720,3mg |
Draslík | 329,9mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 715,2mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 44,1mg |
Vitamín E | 1,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 814,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Jahody zahradní, Cukr krupice, Cukr krystal, Droždí sušené, Sůl, Vejce slepičí, Cukr krupice, Vejce slepičí, Voda pitná, Želatina bílá plátky mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Maizena - kukuřičný škrob, Mascarpone, Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Smetana 33% (šlehačka), Vanilkový lusk mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Briošky s jahodami a máslovo-vanilkovým krémem postup přípravy receptu:
1 | Nejdříve upečeme brioškové koláče: do mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme k ní cukr, sušené droždí, sůl a vše promícháme. V druhé míse vyšleháme 6 celých vajec s mlékem a rozpuštěným vlahým máslem. Poté obě směsi důkladně propracujeme vařečkou, těsto zakryjeme potravinářskou fólií a dáme ho kynout do chladničky na 2 hodiny. 2 plechy vyložíme pečícím papírem, který vytřeme máslem. |
2 | Z těsta na pomoučeném válu vytvoříme 4 malé bochníčky o průměru 15 - 18cm, položíme je na připravené plechy a necháme je ještě 15 minut kynout. Troubu si předehřejeme na 180°C. Vykynuté bochníčky potřeme rozšlehaným vejcem, každý posypeme hrubým krystalem a dáme na 20 - 25 minut péct. Upečené brioškové koláče mají zlatou barvu a necháme je vychladnout. |
3 | Připravíme krém: v rendlíku přivedeme k varu mléko se smetanou, jakmile se začne vařit, rendlík s mlékem odstavíme z plotny a vložíme do něj podélně rozpůlený vanilkový lusk. Necháme ho tam vyluhovat 20 minut. Pak lusk vyjmeme, vyškrábneme do mléka semínka a zamícháme. V misce zalijeme studenou vodou 4 plátky želatiny a necháme ji naboptnat. Čerstvá vejce rozklepneme a pečlivě oddělíme žloutky a bílky zvlášť. Bílky si odložíme a žloutky dáme do mísy. Přidáme k nim cukr a vyšleháme je do pěny. Pak k pěně přisypeme Maizenu a hladkou mouku. Důkladně vše smícháme, postupně přilijeme 1/3 ochuceného mléka, promícháme a směs vlijeme do rendlíku se zbylým mlékem. Znovu za stálého míchání směs pomalu přivedme k varu a povaříme jen 2 minuty. Pak ji odstavíme z plotny, necháme vychladnout asi 3 minuty, vmícháme na kousky pokrájené změklé máslo, vymačkané plátky želatiny a ponorným mixérem krém rozmixujeme dohladka. Rendlík s krémem vložíme na 15 minut do mrazáku. Čersvé omyté, osušené a odstopkované jahody ozdobně nakrájíme na klínky. Brioškové koláče podélně rozpůlíme širokým ostrým nožem. Do vychladlého krému zamícháme mascarpone a vše znovu rozmixujeme. |
4 | Všechny rozkrojené strany koláčů potřeme krémem, na polovinu spodních korpusů poklademe jahody a přiklopíme druhými polovinami korpusů. Takto připravené koláče vložíme do lednice na 2-3 hodiny, lépe se krájí. |
5 | Vychladlé briošky nakrájíme podle vlastní fantazie a podáváme. |