Krkonošské kyselo - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Krkonošské kyselo
Krkonošské kyselo
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 61689 |
Kategorie: | Omáčky teplé |
Ingredience
0,5 polévková lžíce | Cukr krupice |
1 kávová lžička | Kmín drcený |
350 g | Lišky čerstvé |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 kávová lžička | Ocet kvasný lihový |
1,5 polévková lžíce | Olej Heliol jedlý |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý |
250 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
250 ml | Smetana zakysaná 15% |
1 kávová lžička | Sůl |
3 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 6g |
---|---|
Cholesterol | 258,8mg |
Draslík | 89,8mg |
Vláknina | 433,0mg |
Vitamín A | 234,1mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,2mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 7,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Kmín drcený, Pepř bílý, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Lišky čerstvé, Máslo čerstvé, Ocet kvasný lihový, Olej Heliol jedlý, Smetana 33% (šlehačka), Smetana zakysaná 15% mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Krkonošské kyselo postup přípravy receptu:
1 | Čerstvé lišky očistíme a omyjeme, drobné plodnice necháme vcelku, velké rozkrájíme. |
2 | V hlubší a větší pánvi si rozehřejeme olej s máslem. Lišky vložíme do omastku, ochutíme je solí, pepřem a kmínem. Nejdříve se lišky vydusí z vlasní vody, pak je vysmažíme téměř dozlatova. Často je během vaření promícháváme. |
3 | V misce rozšleháme vajíčka. Sladkou smetanu v druhé misce smícháme se zakysanou smetanou. Když jsou lišky vysmažené, nalijeme na ně vejce a za stálého míchání je necháme srazit, pak hned přilijeme smetanu, mícháme do doby, až se začne vařit. Pak ihned pánev odstavíme z plotny. Podle chuti omáčku dochutíme cukrem, solí a několika kapkami octa. |
Poznámka
K liškám nakyslo podáváme vařené brambory.