Pečené lilky se sýrovou náplní a zeleninou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pečené lilky se sýrovou náplní a zeleninou
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 63320 |
Kategorie: | Zelenina |
Ingredience
2 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule lahůdková |
4 ks | Kapusta růžičková |
0,3 kávová lžička | Kmín drcený |
2 ks | Lilek |
0,5 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
3 špetka | Pepř černý mletý |
2 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
180 g | Rajčata |
3 špetka | Sůl |
4 plátek | Sýr Eidam cihla 30% |
20 g | Sýr Hermelín (Camember, Encián) |
Na potření pekáčku | |
---|---|
0,5 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
Na posolení lilků | |
0,5 kávová lžička | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 20g |
---|---|
Cholesterol | 12,0mg |
Draslík | 840,9mg |
Vláknina | 37g |
Vitamín A | 828,8mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 21,2mg |
Vitamín E | 2,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 10,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Kmín drcený, Lilek, Rajčata, Sůl, Olej slunečnicový, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cibule lahůdková, Kapusta růžičková, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Petržel kudrnka, Sýr Eidam cihla 30%, Sýr Hermelín (Camember, Encián) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Pečené lilky se sýrovou náplní a zeleninou postup přípravy receptu:
1 | Dva lilky (celkem 400g) podélně rozkrojíme, osolíme je a necháme asi 10 minut vypotit. Pak je omyjeme, osušíme a vydlabeme z nich dužinu tak, aby zbyla kůrka s 1.5cm silnou dužinou. Vydlabanou dužinu dáme do mísy, rozmačkáme ji vidličkou, přidáme k ní prolisované stroužky česneku, sůl, kmín, pepř, olivový olej, drobně pokrájenou omytou petrželku a vše promícháme. |
2 | Očištěnou lahůdkovou cibuli pokrájíme na kolečka. Krátce povařenou růžičkovou kapustu rozkrájíme na čtvrtky. Sýr Hermelín (nízkotučný) nakrájíme na kostičky. Omytá rajčata ponoříme na 30 sekund do vroucí vody, pak je zchladíme, oloupeme a nakrájíme na kostky. |
3 | Troubu si předehřejeme na 200°C. V pánvi na rozehřátém másle zpěníme cibulku, přidáme rajčata, růžičkovou kapustu a krátce směs orestujeme. Pánev odstavíme z plotny, zeleninovou směs i s omastkem a sýry přidáme k ochucené lilkové dužině, znovu vše promícháme a případně dochutíme solí. Pak lilky naplníme, pokryjeme je tenkými plátky tvrdého sýra, poklademe je na olejem potřený pekáček a dáme je do středu trouby péct. Pečeme je přibližně 20 minut dozlatova. Podáváme teplé. |