Recept

Vepřová sekaná s mortadelou a italskými sýry

  • Itálie
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 75 minut
Doba přípravy: 25 minut
Doba vaření: 50 minut
Autor:
Hodnost: Jen se vezu (15%)
ID receptu: 64345

Ingredience

Sekaná
0,5 kávová lžička Kmín drcený
2 kávová lžička Majoránka
120 ml Mléko plnotučné
2 špetka Muškátový oříšek
100 g Pecorino romano
0,5 kávová lžička Pepř černý mletý
2 polévková lžíce Petržel hladkolistá
220 g Salám Mortadela
100 g Scamozri Affumicate
100 g Sýr Parmezán
2 kávová lžička Sůl
4 ks Vejce slepičí
600 g Vepřová plec
2 špetka Zázvor mletý
2 stroužek Česnek
2 ks Šalotka
3 ks Žemle tuková
Na obalení, pečení a podlévání
3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
3 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
150 ml Voda pitná
100 ml Víno červené

Nutriční hodnoty jedné porce

25% Kalorie 493 kcal
Kilojoule 2 064kJ
6% Sacharidy 22 g
42% Tuky 31 g
25% Sodík 493 mg
50% Bílkoviny 28 g

Vepřová sekaná s mortadelou a italskými sýry postup přípravy receptu:

1

Starší žemle pokrájíme na kostky, dáme je do mísy, zalijeme mlékem a necháme je úplně rozmočit. Očištěnou šalotku a omytou petrželku pokrájíme nadrobno. Očištěný stroužek česneku utřeme.

2

Vepřové plecko omyjeme, osušíme a jemně pomeleme společně s pokrájenou mortadelou. V míse pomleté maso smícháme s rozmočenými žemlemi, jemně nastrouhaným tvrdým ovčím sýrem Pecorino romano, nastrouhaným sýrem Parmezánem, cibulí, petrželkou, česnekem a vejci. Podle chuti přidáme sůl, pepř, kmín, majoránku, špetku muškátového oříšku, špetku zázvoru a vše znovu dobře promícháme. Ze sekané utvoříme šišku. Zvrchu, uprostřed šišky, si hranou dlaně utvoříme podlouhlý hluboký žlábek, do kterého vložíme na proužky nakrájený uzený sýr Scamozri Affumicate. Pak sekanou znovu spojíme tak, že sýr nebude vidět, povrch znovu upravíme. Celou šišku sekané obalíme v mouce. Troubu si předehřejeme na 190°C.

3

Ve podlouhlém pekáči (nejlépe s nepřilnavým dnem) si na plotně rozpálíme olej, na něm sekanou opečeme z každé strany.

4

Pekáč se sekanou vložíme do předehřáté trouby, podlijeme ji vínem a necháme péct. Jakmile se víno vyvaří, snížíme teplotu na 170°C, místo vína přilijeme do výpeku vodu a pomalu pečeme přibližně dalších 40 minut. Během pečení sekanou poléváme výpekem přibližně po 12 minutách.

5

Upečenou sekanou podáváme teplou i studenou. Nakrájíme ji na plátky a servírujeme.

Poznámka

Pokud nemáme možnost koupit italské sýry, můžeme je nahradit tuzemskými. Tip: sýr Pecorino romano nahradíme Rokfórem (Nivou), sýr Parmezán - český parmezán - sýrem Gran Moravia, uzený sýr Scamozri Affumicate můžememe nahradit zauzenou Mozzarellou. K sekané podáváme čerstvý bílý chléb.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept