Mazanec - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Mazanec
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | Haas |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (42%) |
ID receptu: | 65762 |
Kategorie: | Dezerty a moučníky |
Ingredience
1 kávová lžička | Citronová kůra |
2 kávová lžička | Citronová šťáva |
4 polévková lžíce | Cukr krupice |
1 ks | Cukr vanilka |
35 g | Droždí |
70 g | Máslo čerstvé |
150 ml | Mléko polotučné |
580 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 špetka | Sůl |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
100 ml | Voda pitná |
Na potření | |
---|---|
1 ks | Vejce slepičí |
Na posypání | |
2 polévková lžíce | Cukr moučka |
50 g | Mandle plátky |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 16g |
---|---|
Cholesterol | 180,8mg |
Draslík | 177,8mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 191,7mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 1,1mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 15,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová kůra, Citronová šťáva, Cukr krupice, Droždí, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Mandle plátky mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Cukr moučka nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Mazanec postup přípravy receptu:
1 | Plechy vyložíme pečicím papírem, troubu předehřejeme na 200 °C. |
2 | Několik lžic vlažného mléka, lžíce cukru a droždí utřeme kašičku, kterou necháme na teple vykynout. |
3 | Do mísy prosijeme mouku, přidáme vanilkový cukr, rozšlehané žloutky ve zbylém mléce s vodou, sůl, rozpuštěné máslo, citronovou kůru a šťávu, a na závěr vykynutý kvásek. Vypracujeme hladké těsto, do kterého zapracujeme rozinky. Těsto necháme alespoň hodinu na teple kynout. |
4 | Vykynuté těsto vále ještě vypracujeme, vytvoříme dva mazance a na plechu necháme ještě asi 45 minut kynout. |
5 | Poté mazance potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme plátky mandlí. |
6 | V předehřáté troubě cca 5 – 8 minut pečeme na 200 °C, poté teplotu snížíme na 170 °C a dopečeme. Aby se mazance svrchu nepřipalovaly, přikryjeme je pečicím papírem. |
7 | Upečené mazance necháme vychladnout a sypeme moučkovým cukrem. |