Rýže - ostatní
Rýže patří mezi nejdůležitější potraviny na světě, je dokonce hlavním zdrojem potravy pro celou čtvrtinu obyvatel zeměkoule. Obilky rýže se používají neloupané i loupané, případně se z nich mletím připravuje rýžová mouka, ze zkvašené rýže se vyrábí alkoholické nápoje jako arak, rýžové pivo nebo víno.
Rýže je velmi oblíbená příloha, ale můžete z ní připravit i mnoho hlavních jídel a například rizoto nebo rýžový nákyp mohou být chutnou večeří. Recepty na jídla z rýže mohou být zajímavou inspirací a rýži si určitě budete připravovat i jinak, než jen prostým vařením.
Rýži nasypeme do síta, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Přemístíme ho většího hrnce, zalijeme vroucí vodou, promícháme, přivedeme k...
Z větších omytých rajčat seřízneme vršky (2 cm silné). Rajčata lžičkou vydlabeme a vnitřky dáme do misky pro další použití. Rýži dobře propláchneme...
Nejprve uvaříme rýži dle standardního postupu, hotovou rýži dáme stranou. V pánvi orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme vepřové maso,...
Na oleji zprudka opečeme krevety, z každé strany. Vyndáme a zabalíme do alobalu, dojdou a zůstanou teplé. Rajčata spaříme a oloupeme, nakrájíme...
Vyřízneme ze zelí košťál a celé zelí na páře uvaříme. Lepší je dát je do utěrky. Průběžně odlupujeme měkké listy. Mleté maso smícháme s...
Přebranou rýži řádně vypereme na cedníku v horké i studené vodě. Dáme ji vařit do většího množství osolené vody a vaříme 12 minut od počátku vaření...
Rýži přebereme, na cedníku vypereme v horké i studené vodě. Do silnostěnného kastrolu vlijeme odměřené množství vody, opatrně osolíme, vsypeme rýži...
Opranou a spařenou rýži uvaříme doměkka v osoleném mléce s vodou a necháme okapat. Žloutky utřeme s máslem, přidáme nasekané vařené maso,...
Burizony nasypeme na vál a rozdrtíme je válečkem. Omyté kuřecí čtvrtky osolíme, ze všech stran namočíme ve vlažném rozpuštěném másle a obalíme je...
Zeleninu očistíme, oloupeme, mrkev nakrájíme na kolečka, celer, rajčata a ředkvičky na kostičky. Zelí krouháme na nudličky, pórek pokrájíme na...