Jaroslav Sapík

Další informace
Rodina Ženatý/vdaná

Něco o mě

Jaroslav Sapík


Jaroslav Sapík je jedním z našich nejuznávanějších kuchařů. Vařil pro prezidenty, krále, monarchy a papeže. Je autorem několika kuchařských knih. Absolvoval mnoho zahraničních cest do předních světových hotelů a restaurací.

Pod pokličku“ se podíval v Německu, Rakousku, Anglii, Španělsku, Maďarsku, Indii nebo Singapuru. Zúčastnil se řady domácích i zahraničních soutěží, ze kterých si odnesl čestná uznání a medaile. V rodině Jaroslava Sapíka se kuchařské řemeslo dědí už od 17. století a jeho syn i dcera si také vybrali tento obor. Mimo vaření ho baví myslivost a truhlařina.
Profesní kariéra
Jaroslav Sapík se narodil v roce 1952. Vyučil se v hotelu Ambassador kuchařem, kde se postupně propracoval až na pozici šéfkuchaře. V tomto hotelu na Václavském náměstí v Praze pracoval od roku 1967 až do roku 1995. V letech 1983 – 1987 absolvoval hotelovou školu ve Velkém Meziříčí. V roce 1992 otevírá v Klokočné nedaleko Prahy rodinnou restauraci a penzion. V roce 2015 byl uveden do Síně slávy v anketě Zlatý kuchař.

Další aktivity
Mimo provozování vlastního podniku spolupracuje dlouhou dobu se správou Pražského hradu, kde zajištuje recepce, bankety a jiné významné události. Příprava pokrmů pro státní návštěvy podléhá přísnému protokolu a řídí se náboženskými zvyky i zdravotním stavem hostů.  Při této příležitosti se setkal s řadou významných státníků a dalších osobností. Účinkoval také v televizním pořadu Česko na talíři.
Oblíbená kuchyně
Preferuje českou kuchyni, které je velkým propagátorem. Tvrdí, že česká gastronomie je kvalitní a je potřeba ji vrátit význam, který zastávala ještě na počátku minulého století, kdy konkurovala kuchyni rakouské a maďarské a držela krok s francouzskou. Sám si pochutná v zimě třeba na ovaru s jablečným křenem, v létě zase na rybě. Má rád také velmi zvěřinu.

Vzory
U Jaroslava Sapíka jsou vzory především v jeho vlastní rodině. Narodil se v hostinci na Ořešíně u Brna a historie jeho rodu mu kuchařské řemeslo předurčila. Vzorem mu je i česká kuchyně jako taková. Zastává spíše rezervovaný postoj k biopotravinám, o kterých tvrdí, že by měli být normální součástí vaření. Preferuje zpracování čerstvých potravin a raději si pochutná na tradiční „hotovce“ než na okázalých pokrmech. Nijak se však nebrání ani nápadům Ládi Hrušky a jeho hrníčkové kuchařce. Říká, že si podle ní sám dělá loupáčky.

Jaroslav Sapík v roce 2009 založil, nebo lépe řečeno obnovil Československý svaz kuchařů, který byl po roce 1938 nuceně ukončen. Zajímá se o zlepšování úrovně pohostinství u nás a přikládá zvláštní důraz na férový vztah k personálu a jeho pravidelné odborné vzdělávání. Mottem Jaroslava Sapíka je: „Žádná kuchyně není špatná, jsou jen dobří a špatní kuchaři“.

Recepty

Podívejte se na recepty přidané uživatelem

Celkem položek: 101

Šnečí vývar s játrovými knedlíčky

hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
Celkový čas přípravy 50 min

Kořenovou zeleninu nastrouháme nahrubo, šalotku nakrájíme nadrobno, kerblík posekáme najemno. V hrnci na másle orestujeme šalotku s kořenovou zeleninou, zalijeme telecím vývarem, osolíme,...

více

Česnekový krém s restovanými liškami a topinkou

hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
Celkový čas přípravy 25 min

V pánvi rozehřejeme máslo, na něm orestujeme očištěné lišky, vyndáme a udržujeme teplé. Do másla v pánvi nasypeme mouku a usmažíme světlou jíšku. Zalijeme houbovým vývarem, osolíme, opepříme,...

více

Sulc z vepřových nožiček se šunkou a cibulí

hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
Celkový čas přípravy 205 min

Vepřové nožičky a koleno přesekneme, vložíme do hrnce, přidáme vepřovou plec, nové koření, bobkový list, sůl, celý pepř, zalijeme vodou a zvolna vaříme asi 3 hodiny. Půl hodiny před koncem...

více

Plíčky z kůzlete na smetaně

hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
Celkový čas přípravy 80 min

Plíčky i se srdíčkem a játra očistíme, propláchneme a necháme okapat. Kořenovou zeleninu očistíme a necháme vcelku. Cibuli nakrájíme nadrobno, nakládané okurky oloupeme a nakrájíme na nudličky...

více

Bažant na žampionech s husími játry

hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
Celkový čas přípravy 75 min

Očištěného bažanta protkneme a naplníme slaninou, osolíme vevnitř i na povrchu a pevně svážeme provázkem. V pekáči osmahneme na 50g másla cibuli nasekanou nadrobno, na tento základ vložíme...

více

Kroupová polévka s kuřecím masem

hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
Celkový čas přípravy 40 min

Kroupy v cedníku proplachujeme studenou vodou tak dlouho, až je voda čistá. Necháme je okapat a osušíme papírovou utěrkou. Na pánvi rozpustíme máslo a za stálého míchání na něm kroupy...

více

Modrohlav s humrovou pěnou

hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
Celkový čas přípravy 25 min

Porce modrohlava osolíme, poprášíme moukou a na rozpáleném oleji nejprve zprudka opečeme z obou stran a potom namírno dopékáme za občasného obracení. Do rendlíku nalijeme bílé víno,...

více

Podívejte se na recepty uložené uživatelem

Celkem položek: 0

Fotky

Třídit podle:

Žádné zveřejněné fotografie

Kuchařky

Kuchařka - Jaroslav Sapík

Hodnocení: Přidal:Jaroslav Sapík

Šéfkuchař Jaroslav Sapík je vášnivým zastáncem české kuchyně a známým se stal i díky televiznímu pořadu Česko na talíři. Vařil pro prezidenty, krále i pro papeže! Tato kuchařka nabízí jeho vynikající a chutná jídla, která si tak doma můžete sami připravit.    

Kuchařka obsahuje 54 receptů

 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist