Bouillabaisse - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 105 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Bouillabaisse
Celkový čas: | 105 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 70 minut |
Autor: | miculinkamicanka |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (12%) |
ID receptu: | 19667 |
Kategorie: | Polévky |
Ingredience
Studená omáčka | |
---|---|
0,3 ks | Chilli paprička sušená |
1 ks | Citrony |
150 ml | Olej olivový |
1 ks | Paprika červená |
1 špetka | Pepř černý mletý |
0,3 kávová lžička | Šafrán |
1 špetka | Sůl |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Bouillabaisse | |
18 krajíc | Bageta |
4 stroužek | Česnek |
2 ks | Cibule |
0,5 ks | Fenykl sladký - hlíza |
2 kg | Mořské plody mix |
5 polévková lžíce | Olej olivový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
0,5 ks | Pomeranče |
1 ks | Pórek |
5 ks | Rajčata |
1 špetka | Sůl |
1 hrst | Tymián čerstvý |
1700 ml | Vývar rybí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 25g |
---|---|
Cholesterol | 61,7mg |
Draslík | 767,8mg |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 0,2mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 60,0mg |
Vitamín E | 1,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Chilli paprička sušená, Citrony, Paprika červená, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Bageta, Česnek, Cibule, Pomeranče, Rajčata, Sůl, Tymián čerstvý, Vývar rybí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olej olivový, Pepř černý mletý, Šafrán, Fenykl sladký - hlíza, Mořské plody mix, Olej olivový, Pepř černý mletý, Pórek mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Bouillabaisse postup přípravy receptu:
1 | Cibuli, pórek, česnek a fenykl opékáme 10 - 15 minut ve velkém hrnci s rozehřátým olejem. Když zelenina začne měknout, přidáme tymián, rajčata, pomerančovou kůru, sůl, pepř a zahříváme ještě dalších 5 minut, dokud se rajčata nerozpadnou. Přilijeme horký vývar a polévku 10 minut vaříme. Potom přidáme plody moře, ryby a dalších 10 minut povaříme. |
2 | Olivovým olejem potřeme čtvrtky červené papriky, pod silně rozehřátým grilem pečeme 5 - 6 minut, až slupka skoro zčerná. Vložíme do plastového sáčku, necháme vychladnout, oloupeme, nakrájíme a následně rozmixujeme s šafránem, žloutkem, citrónovou šťávou, chilli papričkami, solí a pepřem na hladkou pastu. Do ní po kapkách přidáváme olivový olej, když začne hmota houstnout, přiléváme ho tenkým praménkem. Pokud je omáčka příliš hustá, naředíme ji trochou horké vody. |
3 | Opečeme krajíčky bagety, plody moře a ryby rozdělíme do misek, přelijeme trochou polévky. |
Poznámka
Servírujeme s opečenou bagetou, studenou omáčkou s červenou paprikou a šafránem. Zbývající polévku podáváme zvlášť.