Lazaně s masem ve vinné omáčce - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 190 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Lazaně s masem ve vinné omáčce
Celkový čas: | 190 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 150 minut |
Autor: | brazda |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (87%) |
ID receptu: | 25832 |
Kategorie: | Těstoviny, noky, knedlíky |
Ingredience
100 g | Anglická slanina |
300 ml | Bešamel |
1 ks | Bobkový list |
1 ks | Celer řapíkatý |
1 ks | Cibule |
180 g | Hovězí maso mleté |
120 ml | Hovězí vývar základní |
1 ks | Hřebíček |
4 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
120 ml | Mléko plnotučné |
140 g | Mozzarella |
1 ks | Mrkev kořen |
3 polévková lžíce | Olej olivový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 polévková lžíce | Protlak rajčatový |
0,5 kávová lžička | Sůl |
140 g | Sýr Parmezán |
400 g | Těstoviny Lasagne |
180 g | Vepřové maso mleté |
50 ml | Víno červené |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 84g |
---|---|
Cholesterol | 161,0mg |
Draslík | 606,7mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 3,3mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 211,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Anglická slanina, Bešamel, Bobkový list, Celer řapíkatý, Cibule, Hovězí maso mleté, Hovězí vývar základní, Hřebíček, Mozzarella, Sůl, Sýr Parmezán, Vepřové maso mleté, Víno červené mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Mrkev kořen, Olej olivový, Pepř černý mletý, Protlak rajčatový, Těstoviny Lasagne mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Lazaně s masem ve vinné omáčce postup přípravy receptu:
1 | V hlubokém rendlíku na oleji restujeme cibuli nakrájenou nadrobno, jeden řapík celeru drobně pokrájeného, na kostičky nakrájenou mrkev, slaninu, mleté hovězí i vepřové maso. Maso dobře promícháme, aby v něm nezůstaly hrudky. |
2 | Po deseti minutách do masa vlijeme víno a na mírném plameni necháme probublávat, až směs zhoustne. Poté přidáme zhruba dvě třetiny vývaru a opět necháme zredukovat. Do zbylého vývaru vmícháme rajčatový protlak a přidáme k masu. Směs osolíme, opepříme, přidáme koření a vlijeme horké mléko. Řádně promícháme a na mírném plameni vaříme asi hodinu a půl. Poté ze směsi odstraníme bobkový list, hřebíček a odstavíme. |
3 | Nachystáme si bešamelovou omáčku. V rendlíku zahříváme 300 ml mléka, 1 bobkový list, plátek cibule, 6 ks pepře, špetku muškátového květu, sůl a pepř. Dbáme, aby se omáčka nevařila. Po deseti minutách zahřívání omáčku přecedíme. V jiném rendlíku restujeme na másle mouku, až zezlátne. Poté opatrně vmícháme mléčnou směs a vaříme, až směs zhoustne a je hladká. Omáčku osolíme a opepříme. |
4 | Připravíme si velkou zapékací mísu, vymažeme ji máslem, vyložíme vrstvou nevařených lazaní, překryjeme je částí masové směsi, na ni vlijeme díl bešamelu a zasypeme mozarellou pokrájenou na drobné kostičky a nastrouhaným parmezánem. Takto vrstvíme do vyčerpání všech ingrediencí. Poslední vrstvou bude bešamel posypaný sýry a plátky másla. Vložíme do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme zhruba půl hodiny, dokud povrch nezezlátne. Ihned podáváme. |