Zvěřinový vývar s čočkou a švestkami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 160 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zvěřinový vývar s čočkou a švestkami
Celkový čas: | 160 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 125 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 28771 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
Zvěřinový bujon | |
---|---|
200 g | Celer bulvový |
40 g | Celer - nať |
3 ks | Cibule |
2 ks | Hřebíček |
2 ks | Jalovec |
600 g | Jelení maso |
500 g | Kosti srnčí |
200 g | Mrkev kořen |
3 polévková lžíce | Olej olivový |
4 kávová lžička | Pepř 4 barev |
1 kávová lžička | Pepř černý celý |
200 g | Petržel kořen |
40 g | Petržel - nať |
0,5 l | Víno červené |
1,5 l | Voda pitná |
30 g | Zázvor celý |
Zvěřinový vývar s čočkou a švestkami | |
2 ks | Česnek |
25 g | Česnekové máslo |
4 krajíc | Chléb toastový |
2 ks | Cibule |
200 g | Čočka jedlá |
200 g | Lilek |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
4 kávová lžička | Pepř 4 barev |
1 kávová lžička | Rozmarýn čerstvý |
4 polévková lžíce | Semínka slunečnicová loupaná |
1 kávová lžička | Sůl |
150 g | Švestky sušené |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 86g |
---|---|
Cholesterol | 102,0mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 57g |
Vitamín A | 175,9mg |
Vitamín B6 | 0,9mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 67,7mg |
Vitamín E | 1,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 19,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer bulvový, Cibule, Hřebíček, Jelení maso, Pepř černý celý, Petržel kořen, Víno červené, Voda pitná, Zázvor celý, Česnek, Chléb toastový, Cibule, Čočka jedlá, Lilek, Rozmarýn čerstvý, Sůl, Švestky sušené mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Celer - nať, Jalovec, Mrkev kořen, Olej olivový, Pepř 4 barev, Petržel - nať, Česnekové máslo, Máslo čerstvé, Pepř 4 barev, Semínka slunečnicová loupaná mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Kosti srnčí nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Zvěřinový vývar s čočkou a švestkami postup přípravy receptu:
1 | Čočku přebereme, promyjeme a den předem ji namočíme do studené vody. |
2 | Druhý den čočku slijeme. Oloupanou cibuli a česnek pokrájíme na kostičky, sušené švestky omyjeme a pokrájíme na kousky. Oloupaný lilek pokrájíme na kostičky. V pánvi nasucho opražíme slunečnicová semínka. Opláchnutý čerstvý rozmarýn pokrájíme nadrobno. |
3 | V hrnci si na rozpuštěném másle zpěníme cibuli, přidáme k ní čočku, lilek a švestky. |
4 | Promícháme a dusíme pod pokličkou 5-7 minut. Pak přilijeme 1 litr zvěřinového bujonu, dochutíme mletým barevným pepřem, solí a pomalu vaříme 15 minut. Když je čočka měkká, zamícháme do polévky rozmarýn. Do talířů dáme po 1 lžíci slunečnicová semínka, zalijeme polévkou a podáváme. |
5 | K této čočkové polévce podáváme opečený chléb (v toustovači), který potřeme česnekovým máslem. |
6 | Zvěřinový bujon [28678]: |
7 | Mrkev, celer, petržel a zázvor oloupeme, omyjeme a pokrájíme na větší kousky. |
8 | Omyjeme po dvou snítkách petrželovou a celerovou nať (asi 80 g). Cibule očistíme z vrchní slupky, omyjeme a rozkrojíme na poloviny. |
9 | V pánvi na olivovém oleji cibule opečeme po rozkrojené straně dozlatova. |
10 | Maso ze zvěřiny a kosti omyjeme, maso pokrájíme na kusy a dáme do většího hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Po 1-2 minutách vaření vodu slijeme, zalijeme znovu 1,5 litrem čisté vody, přidáme všechnu zeleninu, opečené cibule, sůl, mletý a celý barevný pepř, 2 kuličky jalovce, 2 hřebíčky, zázvor, dolijeme 0,5 litru červeného vína a přivedeme k varu. Pak hned snížíme teplotu a polévku necháme jen mírně 1,5 hodiny probublávat. Podle potřeby dochutíme solí a přecedíme. |
11 | Čistý zvěřinový bujon můžeme podávat i s pokrájeným uvařeným masem. |