Francouzská humrová polévka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Francouzská humrová polévka
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | fronkova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (7%) |
ID receptu: | 30674 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
1 ks | Bobkový list |
1 polévková lžíce | Citronová šťáva |
1 kávová lžička | Estragon |
0,5 ks | Humr |
4 polévková lžíce | Koňak Armaňak |
45 g | Máslo čerstvé |
0,5 ks | Mrkev kořen |
0,3 kávová lžička | Pepř cayenský |
1 g | Pepř černý mletý |
125 g | Rýže dlouhozrnná |
6 ks | Šalotka |
175 ml | Smetana 12% (konzumní) |
1 g | Sůl |
250 ml | Víno bílé |
1,5 l | Vývar rybí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 48g |
---|---|
Cholesterol | 209,1mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 22,0mg |
Vitamín E | 3,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 61,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Citronová šťáva, Estragon, Humr, Pepř cayenský, Šalotka, Sůl, Víno bílé, Vývar rybí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Koňak Armaňak, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Rýže dlouhozrnná, Smetana 12% (konzumní) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Francouzská humrová polévka postup přípravy receptu:
1 | V hrnci rozpustíme polovinu másla, přidáme nahrubo nasekanou cibuli šalotku a na větší kousky nakrájenou mrkev, humra a zvolna smažíme cca 5 minut, než humr zčervená. |
2 | Přidáme koňak a vyvaříme jej, až zbudou cca dvě polévkové lžíce. Potom vše zalijeme vývarem a suchým bílým vínem, cca 5 minut povaříme. |
3 | Humra vyjmeme a necháme vychladnout. Paličkou rozlouskneme krunýř, vyndáme maso a položíme jej stranou. Krunýř dáme zpět do polévky. Přidáme dlouhozrnnou rýži, nasekaný čerstvý estragon a vaříme pod pokličkou ještě cca 20 minut, až změkne rýže. |
4 | Z polévky vyndáme krunýř, bobkový list. Maso nakrájíme na plátky a polovinu dáme do polévky. |
5 | Polévku rozmixujeme a přecedíme. Přidáme smetanu, citronovou šťávu, cayenský pepř, osolíme a opepříme dle chuti. Vmícháme zbylé máslo a prohřejeme. |
6 | Podáváme ozdobené plátky humřího masa a snítkami estragonu. |
Poznámka
Humra usmrtíme propíchnutím křížku uprostřed hlavy. Podélně jej rozpůlíme, vyndáme zažívací trubici a váček s pískem, který nalezneme v hlavě. Lžičkou vyjmeme dozelena zbarvená játra, která lze použít na přípravu omáčky. Klepeta rozlouskneme, ale necháme je v krunýři.