Česnekový bujon s hovězím masem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 100 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Česnekový bujon s hovězím masem
Celkový čas: | 100 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 70 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 30798 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
3 stroužek | Česnek |
200 g | Hovězí svíčková |
100 g | Ječmen - obilky |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý |
1 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
1 kávová lžička | Sůl |
Bujon z kořenové zeleniny [30788] | |
---|---|
1 kávová lžička | Bazalka |
1 ks | Bobkový list |
100 g | Celer bulvový |
1 kávová lžička | Estragon |
250 g | Mrkev kořen |
3 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
1 kávová lžička | Pepř černý celý |
150 g | Petržel kořen |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
300 g | Pórek |
2 ks | Šalotka |
1 kávová lžička | Saturejka |
0,5 polévková lžíce | Sůl mořská |
1,5 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 52g |
---|---|
Cholesterol | 21,0mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 18g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 72,2mg |
Vitamín E | 3,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 9,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Hovězí svíčková, Ječmen - obilky, Pepř bílý, Sůl, Bazalka, Bobkový list, Celer bulvový, Estragon, Olej slunečnicový, Pepř černý celý, Petržel kořen, Šalotka, Saturejka, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olej olivový, Petržel kudrnka, Mrkev kořen, Petržel - nať, Pórek, Sůl mořská mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Česnekový bujon s hovězím masem postup přípravy receptu:
1 | Den předem si namočíme ječmen do studené vody. Druhý den ho scedíme. |
2 | Omyté hovězí maso ze svíčkové pokrájíme na hranolky, osolíme, opepříme a odložíme na 10 minut do mísy. |
3 | Česnek očistíme a prolisujeme. Omyjeme petrželku kudrnku, drobně ji pokrájíme. |
4 | V hrnci na rozpáleném oleji orestujeme hovězí maso, přimícháme česnek, přilijeme 1 litr bujonu z kořenové zeleniny, přivedeme k varu, pak snížíme teplotu a pomalu vaříme asi 4 minuty. Přidáme ječmen, povaříme asi 2 minuty, posypeme petrželkou a podáváme. |
5 | Bujon z kořenové zeleniny [30788]: |
6 | Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a pórek, vše pokrájíme na menší kusy. Oloupané cibule - šalotku rozkrojíme na poloviny. |
7 | Omyjeme bylinky: petrželovou nať, estragon, saturejku a bazalku. Pak je nakrájíme. |
8 | V hrnci na slunečnicovém oleji cibuli restujeme dozlatova, pak přidáme zeleninu s bylinkami, promícháme a dusíme asi 5-7 minut. |
9 | Přilijeme 1.5 litru vody, přidáme mořskou sůl, celý černý pepř a bobkový list. |
10 | Polévku vaříme 1 hodinu tak, aby jen probublávala. Po uvaření ji scedíme a dáme vychladit. Z vychlazeného vývaru odstraníme tuk a tak získáme čistý zeleninový bujon, který použijeme k přípravě zeleninových polévek. |