Houbový bujon s lanýži - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 95 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Houbový bujon s lanýži
Celkový čas: | 95 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 70 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 31083 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
2 cl | Koňak Armaňak |
25 g | Lanýž |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý |
150 g | Smrže nakládané |
0,5 kávová lžička | Sůl mořská |
Bujon z hub [30579] | |
---|---|
150 g | Celer bulvový |
1 polévková lžíce | Celer - nať |
2 ks | Česnek |
2 ks | Cibule |
150 g | Houby sušené |
3 ks | Jalovec |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
200 g | Mrkev kořen |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
4 kávová lžička | Pepř 4 barev |
100 g | Petržel kořen |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
2 kávová lžička | Sůl |
1 polévková lžíce | Tymián čerstvý |
1,5 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 41g |
---|---|
Cholesterol | 12,0mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 30g |
Vitamín A | 169,6mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 42,4mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 40,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Pepř bílý, Celer bulvový, Česnek, Cibule, Petržel kořen, Sůl, Tymián čerstvý, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Koňak Armaňak, Lanýž, Sůl mořská, Celer - nať, Houby sušené, Jalovec, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Olej olivový, Pepř 4 barev, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Smrže nakládané nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.

Houbový bujon s lanýži postup přípravy receptu:
1 | 25 g lanýžů nastrouháme na tenké plátky, odložíme je do mísy a pokapeme 2 cl Armaňaku. |
2 | V hrnci přivedeme k varu 1 litr houbového bujonu, pak zmírníme teplotu, přidáme nakládané smrže, lanýže i se šťávou a pomalu vaříme 10 minut. |
3 | Bujon dochutíme solí, bílým pepřem a podáváme. |
4 | Bujon z hub [30579]: |
5 | Sušené lesní houby namočíme do studené vody minimálně na 15 minut. Pak houby scedíme, propláchneme pod tekoucí vodou. |
6 | Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel, cibuli a česnek. Omyjeme čerstvý tymián, petrželovou a celerovou nať a natě svážeme. |
7 | Rozpůlenou cibuli a pokrájenou zeleninu krátce podusíme v hrnci na rozpáleném oleji s máslem, pak přilijeme 1 ½ litru vody. Přidáme houby, svazek bylinkových natí, 3 zrnka jalovce, sůl a jednu lžičku celého pepře 4 barev. |
8 | Vaříme 1 hodinu tak, aby polévka jen probublávala. |
9 | Uvařený vývar necháme vychladit, pak odstraníme omastek a scedíme přes síto - takto získáme čistý houbový bujon, který ohřejeme a podáváme. |
10 | Houbový bujon použijeme k uvaření polévek různých variací. |