Závin z taženého těsta - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 100 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Závin z taženého těsta
Celkový čas: | 100 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 65 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | brazda |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (87%) |
ID receptu: | 32710 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
300 g | Mouka pšeničná hladká |
2 polévková lžíce | Ocet kvasný lihový |
2 polévková lžíce | Sádlo vepřové škvařené |
100 g | Strouhanka |
0,3 kávová lžička | Sůl |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
3 polévková lžíce | Voda pitná |
Na náplň | |
---|---|
4 polévková lžíce | Cukr krupice |
4 polévková lžíce | Hrozinky |
1,5 kg | Jablka |
50 g | Ořechy vlašské |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 49g |
---|---|
Cholesterol | 49,3mg |
Draslík | 319,8mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 156,6mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 8,9mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Strouhanka, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná, Cukr krupice, Hrozinky, Jablka, Ořechy vlašské mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká, Ocet kvasný lihový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Sádlo vepřové škvařené nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Závin z taženého těsta postup přípravy receptu:
1 | Na vál prosejeme mouku, sůl, žloutek, rozpuštěné sádlo, ocet a vlažnou vodu. Těsto zpracujeme dohladka, aby z těsta byla tvárná hmota. Necháme ji na válu, přikryjeme nahřátou mísou, kterou po deseti minutách vyměňujeme, aby bylo těsto alespoň půl hodiny v teple. Poté těsto rozdělíme na poloviny a začneme těsto vytahovat. |
2 | Na vál položíme utěrku posypanou moukou. Nejprve těsto vyválíme, poté přes hřbety rukou vytahujeme do všech stran. Je-li třeba, pomáháme si prsty. Vytažené těsto položíme i s utěrkou na vál, posypeme polovinou strouhanky osmažené na jedné lžíci másla, poklademe polovinou oloupaných jablek, ze kterých jsme vykrájeli jádřince a jablka nahrubo nastrouhali, přisypeme polovinu hrozinek. Zaprášíme polovinou skořice, pocukrujeme polovinou cukru,posypeme polovinou nakrájených ořechů. Pomocí utěrky závin zabalíme, přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Když máme hotové oba záviny, potřeme je rozpuštěným máslem a pečeme ve středně předehřáté troubě. |
3 | Upečené záviny necháme na plechu vychladnout. |
Poznámka
Záviny posypeme dvěma lžícemi moučkového cukru s vanilkou.