Čočková polévka se švestkami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Čočková polévka se švestkami
Čočková polévka se švestkami
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 34116 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
350 g | Čočka velkozrnná |
2 kávová lžička | Cukr krupice |
40 g | Máslo čerstvé |
1,5 dl | Mléko plnotučné |
1,5 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 kávová lžička | Ocet kvasný lihový |
0,5 kávová lžička | Sůl |
150 g | Švestky |
1 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 8g |
---|---|
Cholesterol | 15,8mg |
Draslík | 59,0mg |
Vláknina | 1g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 3,6mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 243,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Sůl, Švestky, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Čočka velkozrnná, Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Ocet kvasný lihový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Čočková polévka se švestkami postup přípravy receptu:
1 | Den dopředu si čočku přebereme, promyjeme pod tekoucí vodou a namočíme do studené vody. |
2 | Druhý den čočku dáme vařit v té samé vodě. Když je poloměkká (přibližně po 15 minutách), tak přidáme omyté sušené švestky a společně s čočkou vaříme minimálně dalších 15 minut doměkka. |
3 | Mezitím si v pánvi rozpustíme máslo, přimícháme mouku a uděláme si světlou jíšku, kterou zředíme mlékem. Dobře ji vymícháme a přilijeme ji k čočce. Za stálého míchání ji povaříme asi 2-3 minuty. |
4 | Polévku dochutíme solí, cukrem a octem - měla by být mírně sladkokyselá - a podáváme. |