Vejce s holandskou omáčkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vejce s holandskou omáčkou
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | stejskal |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (75%) |
ID receptu: | 36570 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
30 g | Máslo čerstvé |
40 ml | Ocet kvasný lihový |
20 g | Petržel - nať |
80 g | Slanina vepřová |
4 ks | Vejce slepičí |
2 ks | Žemle tuková |
Omáčka | |
---|---|
2 kávová lžička | Citronová šťáva |
120 g | Máslo čerstvé |
2 kávová lžička | Ocet vinný |
3 g | Pepř černý mletý |
5 g | Sůl |
3 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 3g |
---|---|
Cholesterol | 581,6mg |
Draslík | 196,0mg |
Vláknina | 829,5mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 10,0mg |
Vitamín E | 1,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 43,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Slanina vepřová, Vejce slepičí, Citronová šťáva, Ocet vinný, Sůl, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Ocet kvasný lihový, Petržel - nať, Žemle tuková, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Vejce s holandskou omáčkou postup přípravy receptu:
1 | Ugrilujeme slaninu, aby byla křupavá. Uchováme v teple. |
2 | Poloviny žemlí smažíme pod grilem ze strany řezu. Uložíme tak, aby nevychladly. |
3 | Holandská omáčka: do malého hrnce nalijeme citronovou šťávu a vinný ocet, přidáme žloutky a metlou vyšleháme do lehké pěny. |
4 | Ve vodní lázni šleháme, až omáčka zhoustne. Postupně přidáváme rozehřáté máslo a opět šleháme, aby omáčka zůstávala hustá. Osolíme a opepříme, udržujeme v teple. |
5 | Ztracená vejce: v hrnci povaříme vodu s octem. Teplotu snížíme a do mírně vroucí vody vložíme pomocí lžíce rozklepnuté vejce. Vaříme |
6 | 4 minuty. Potom vejce pomocí děrované naběračky vyjmeme. Nerovné okraje odkrojíme. |
7 | Poloviny žemlí potřeme máslem a položíme na vyhřáté talíře. Na každou klademe plátek slaniny, ztracené vejce a vše přelijeme omáčkou. Servírujeme, zdobíme petrželovou natí. |