Artyčoky plněné oříšky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Artyčoky plněné oříšky
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | brousek |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 37420 |
Kategorie: | Zelenina |
Ingredience
25 g | Arašídy |
4 ks | Artyčoky |
1 hrst | Bazalka |
1 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
4 polévková lžíce | Citronová šťáva |
4 polévková lžíce | Olej olivový |
40 g | Olivy černé |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
60 g | Rajčata |
60 g | Strouhanka |
1 kávová lžička | Sůl |
700 ml | Voda pitná |
225 g | Žampiony čerstvé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 120g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 4g |
Vláknina | 113g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 125,7mg |
Vitamín E | 2,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 14,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Artyčoky, Bazalka, Česnek, Cibule, Citronová šťáva, Rajčata, Strouhanka, Sůl, Voda pitná, Žampiony čerstvé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Arašídy, Olej olivový, Olivy černé, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Artyčoky plněné oříšky postup přípravy receptu:
1 | Košťály a vrchní listy artyčoků odkrojíme. Nůžkami zastřihneme špičky listů. Do hrnce dáme 2 artyčoky s polovinou dávky vody a polovinou dávky citronové šťávy. Pod pokličkou vaříme 10 minut, poté artyčoky obrátíme na bok. Necháme stát 3 minuty, poté je vyndáme a necháme okapat a obrátíme vršky dolů, aby vychladly. To samé uděláme se zbývajícími artyčoky. |
2 | Do pánve dáme rozetřený česnek, pokrájenou cibuli a 2 lžíce oleje. Pod pokličkou smažíme 2 minuty, pak přidáme pokrájené olivy, žampiony a rajčata. Dusíme 2 minuty. Přidáme strouhanku, arašídy, bazalku, sůl a pepř. |
3 | Artyčoky obrátíme do správné polohy a rozevřeme je. Odstraníme zabarvené středové listy, lžičkou vydloubneme střed hlavičky a zahodíme ho. |
4 | Náplň rozdělíme na 4 porce a plníme jí artyčoky. Listy kolem náplně přimáčkneme zpět. |
5 | Artyčoky narovnáme na plochou nádobu, zakápneme zbylým olejem a pečeme 8 minut. |
6 | Ihned podáváme. |
Poznámka
Olivy použijeme již vypeckované.